HAVC: H15 – 15 godina u našem filmu

Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja programom ‘H 15 – 15 godina u našem filmu’, koji su na održanoj press konferenciji predstavili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich i pomoćnica ravnatelja Maja Vukić, uz podršku ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Osim predstavljanja programa H15, okupljanje je poslužilo i za promišljanje važnosti djelovanja HAVC-a za razvoj domaće filmske industrije u proteklih petnaest godina. O tome su razgovarali istaknuti članovi filmske zajednice Ankica Jurić Tilić, producentica, Dalibor Matanić, redatelj, Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala i producent, Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, redatelj i producent, Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te Petra Zlonoga, animatorica i ilustratorica. Razgovor je vodio filmski kritičar Boško Picula.

‘HAVC je temelj na koji se oslanja naša filmska industrija i na puno smo rezultata danas ponosni, no svjestan sam da je nezahvalno izdvajati podatke – film kao krajnji proizvod ipak je ono što komunicira sa svijetom’, u uvodu je rekao Chris Marcich. ‘Spomenut ću samo nekoliko ključnih informacije: uz podršku HAVC-a od 2008. sufinancirana su i podržana 1 102 filma svih rodova, žanrova i trajanja – 388 igranih, 324 dokumentarnih, 218 animiranih i 172 eksperimentalna. Domaći je film predstavljen na brojnim međunarodnim festivalima uz brojna priznanja. Istaknut ću da je samo na festivalima A kategorije održano više od 60 predstavljanja domaćih filmova. U domaćim su kinima u 15 godina predstavljena čak 203 hrvatska filma’, dodao je Chris Marcich. Osim filmova, HAVC sufinancira brojne filmske festivale, rad nezavisnih kina i organizacija, edukaciju filmskih profesionalaca i amatera, svih dobnih skupina i uzrasta, međunarodnu suradnju, kao i ostala audiovizualna događanja i projekte.

‘Nakon dvije pandemijske godine, 2022. dogodio se uzlet hrvatskog filma koji su predvodili uglavnom hrvatski debitantski redatelji i redateljice, uz izvanredan prijem na međunarodnoj filmskoj sceni, ali i podršku domaće publike. Taj smo uzlet i mi podržali kampanjom ‘Otkrij naš novi film’ jer smo željeli dodatno apostrofirati te filmove te motivirati publiku na odlazak u kino i ukazati im na raznovrsnost i bogatstvo koje recentna domaća kinematografija uključuje. U povodu proslave 15 godina djelovanja učinit ćemo slično, s time da ćemo se vratiti 15 godina unatrag – projektom ‘H15 – 15 godina u našem filmu’ želimo podsjetiti publiku, ali i sve nas na izniman uspjeh hrvatskog filma i doprinos hrvatske kinematografije. Želimo publiku podsjetiti i ukazati joj na neke od najuspješnijih i najomiljenijih filmova uz koje smo se svi razvijali, educirali, odrastali, smijali, plakali. Svi oni dogodili su se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i ovaj naš program svojevrsna je posveta svim pojedincima – onima koji su svojim naporom i trudom sudjelovali u stvaranju, razvijanju i djelovanju ove institucije, ali i unutar cjelokupne filmske zajednice. Čestitke svima i velika hvala svim djelatnicima HAVC-a od samog početka do dana današnjega na predanom radu i trudu’, zaključio je Chris Marcich.

I.S. / Foto: Nina Đurđević


19. ZagrebDox: 116 dokumentaraca u 12 programa


Tagged: , , , , , , , ,