Filmovi o radništvu otvorili 19. Liburnia Film Festival

Dva angažirana filma o radništvu u Hrvatskoj, ‘Trafika’ Dore Slakoper i ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića, otvorila su 19. izdanje Liburnia Film Festivala (LFF) na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji.Festival će u pet dana donijeti pregled hrvatskih dokumentarnih filmova nastalih u posljednjih godinu dana.

Čast da otvori festival dobio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je čestitao organizatorima što su u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati festival koji iz godine u godinu raste. Istaknuo je da je LFF ‘Velika i lijepa priča koja uvelike doprinosi kulturnom životu grada Opatije. Ugodno sam iznenađen što ima puno filmova iz regije, a posebno me veseli što ćemo na zatvaranju gledati svjetsku premijeru filma ‘Enrico Marotti – ovo je moj plov’ o svjetskom prvaku u windsurfingu, inače Opatijcu.’

Na kvalitetu filmova nastalih u prošloj godini osvrnuo se programski direktor LFF-a, Oliver Sertić, koji je istaknuto da covid nije narušio produkciju te da je 80-ak sjajnih filmova pristiglo na festivalski natječaj.

Program u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, otvoren je hrvatskom premijerom kratkometražnog filma ‘Trafika’. ‘Htjeli smo predočiti iskustvo rada na kiosku. Jako sam sretna da ovaj angažirani film otvara festival. Uživajte i budite dobri prema prodavačicama na kioscima’, poručila je redateljica filma Dora Slakoper kojoj je ovo redateljski prvijenac.

Najstariji festival hrvatskog dokumentarnog filma, LFF-19, održava se u Opatiji do petka, 27. kolovoza. Ljubitelji dokumentarnog filma moći će pogledati 44 hrvatska dokumentarna filma, od čega 22 u konkurenciji za nagrade te 22 u popratnom programu koji je podijeljen na četiri cjeline: program Regionale (program filmova regionalnih autora i autorica), retrospektivu redatelja Đure Gavrana, Kinedok predstavlja i Restart predstavlja. Osim filmskog programa, organizatori su pripremili edukativni i razgovorni program.

B. P. / Foto: Tanja Kanazir


Tagged: , , , , , , , , , ,