Filozof iz štale otvorio Tjedan turskog filma

U kinu Europa u Zagrebu započeo je 6. Tjedan turskog filma. Na otvorenju je prikazan film ‘Filozof iz štale’, redatelja Müfita Cana Saçıntıja, koji je oduševio publiku u punoj dvorani.

Program traje do nedjelje, a publika će imati priliku pogledati trinaest besplatnih filmova. Festival je je pred punom dvoranom svečano otvorila Günay Babadoğan Ertan, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Turske i Nurullah Yavaş, ravnatelj Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu.

‘Ponosni smo što smo se tijekom 5 godina družili i što vas vidimo i na ovogodišnjem Tjednu turskog filma koji donosi izbor od 13 filmova. Počeci turske kinematografije sežu više od 100 godina unazad, a mi smo nastojali povezati prošlost i današnjicu starim i novim filmovima iz turske kinematografije, kao točke objedinjavanja dviju kultura. Zahvaljujem svima na uloženom trudu kako bi ovaj tjedan prošao besprijekorno i predstavio tursku kinematografiju’, rekao je Nurullah Yavaş.

Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP) u suradnji s Yunus Emre Institutom. Program je najprije predstavila Andrea Berković, direktorica ovog projekta od samog njegova početka. Goran Beus-Richemergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP), u pozdravnom je govoru pohvalio ovogodišnji izbor filmova i organizaciju.

Gosti su na otvorenju mogli uživati u muškoj modnoj reviji pod zanimljivim nazivom ‘Moja bez… granična inspiracija’, dizajnera Marina Sovara i autora nakita Nine Hiveša.

U srijedu, 24. svibnja, u 17 sati film ‘Divan život’ donosi priču Djedu Mrazu usred Istanbula, odnosno o čovjeku koji na sve načine pokušava nešto zaraditi u ogromnom gradu u kojem se sudaraju svjetovi gradskog stanovništva i pridošlica koji žive na rubnim dijelovima grada i nije im lako snaći se i naći posao. Slijedi film ‘Aga bez novca’ o bogatom Agi koji bude prisiljen prodati svoje selo i osiromašen i omalovažen otići u dalek i velik grad. ‘Život prema Nadide’ simpatična je priča o gospođi Nadide koja, nakon smrti svoga supruga, donosi odluku da se vrati na fakultet i završi tamo gdje je stala kada se udala.

U četvrtak, 25. svibnja, na rasporedu je ljubavna priča ‘Džem od smokvi’ koja govori o neobičnom susretu pomalo depresivnog scenarista i tajanstvene djevojke Duygu. ‘Ne pričaj dok se ne udaš’ priča je 30-ogodišnjoj djevojci koja je pod pritiskom obitelji koja očekuje da se ona čim prije uda, dok ona s njima ne dijeli isto mišljenje. ‘Zli mačak Şerafettin’ animirani je film za odrasle snimljen prema istoimenom slavnom stripu, vrlo neobičan film o zlom istanbulskom mačku Şerafettinu i njegovim kvartovskim avanturama.

U petak, 26. svibnja, slijedi crno-bijeli film ‘Ptice u tuđini’ iz 1964. godine, koji priča priču o obitelji koja trbuhom za kruhom s jugoistoka Turske dolazi u Istanbul – ‘grad u kojem se može postati kraljevima’. Slijedi film ‘Bilo jednom u Anadoliji’, nagrađivani film Nuri Bilge Ceylana koji je ljubiteljima turske kinematografije svakako poznato ime. Film prati nekoliko protagonista koji su u potrazi za tijelom ubijenog čovjeka kojeg nije tako lako naći.

U subotu, 27. svibnja, slijedi drama ‘Pitaj svoje srce’ o dvoje mladih različitih vjera koji pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem u vrlo teškim okolnostima, uslijed velikih promjena koje se kreću događati u zemlji.

Tjedan turskog filma zavara se filmom ‘Bandit’ redatelja Yavuza Turgula iz 1996., o Baranu koji nakon izlaska iz zatvora nailazi na svijet koji se poprilično promijenio i u potrazi za svojom otetom voljenom odlazi u Istanbul u kojem se osjeća potpuno izgubljeno. Film je ostvario velik uspjeh kod domaće publike i smatra se točkom prekretnicom u turskoj kinematografiji kao film koji je označio novi početak niza uspješnih projekata turske mainstream kinematografije.

Ulaz na Tjedan turskog filma je besplatan i nisu potrebne ulaznice.

Više informacija o Tjednu turskog filma možete pronaći na internetskoj stranici www.turski-film.com i na Facebook stranicama Tjedan turskog filma.

T. F.


6. Tjedan turskog filma u kinu Europa

5. Tjedan turskog filma

4. Tjedan turskog filma
Tagged: , , , , , , , , ,