Fort Apache: Steakovi uz vina Voštinić Klasnić

Nedaleko Zagreba, u Strmcu kod Samobora, steakhouse Fort Apache proživljava svoju drugu mladost. Spektakularno je otvoren prije desetak godina, potom zatvoren, a onda je opet započeo s radom lani u listopadu.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sada se ukazala prilika sudjelovati na prezentaciji nove web stranice te finom spajanju mesnih jela i vina koju je vodio Tomislav Voštinić, vlasnik vinarije Voštinić Klasnić (vinogorje Voloder – Ivanić Grad).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKako to već bude, za predstavljanje medijima angažirane su i poznate osobe. Glumica Leona Paraminski i nije baš manekenka od steaka, to više što je istog dana sudjelovala na promociji mobilne aplikacije za Franckovu kavu, zbog čega je i kasnila u Fort Apache. No, Marko Lušić, iako manje znan (iz RTL-ove emisije ‘Večera za 5’) u tome je puno potkovaniji, jer njegova obitelj je u posljednje vrijeme razvila biznis s preradom mesa od divljači u što je i on uključen. Utoliko je bio uvjerljiviji, kad je uz osoblje iz kuhinje, pripremao filet od jelena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdrezak Apache chef, doznali smo na ovom show cookingu, priprema se od junećeg mesa iz sredine bifteka, a odležao je 14 dana u dry aging komori pod posebnim klimatskim uvjetima.

Filet jelena, pak, odležava 14 do 21 dan u vlastitom soku i tretiran je u wet aging vakuumu, čime dobiva bogatiji okus i miris te zadržava proteine.

No, krenimo redom. Uz Cezar salatu za predjelo, poslužen je lagani i svježi Škrlet 2013, autohtono vino Moslavine, koje se polako probija na vinskim kartama restorana i na koje je mladi vinar Voštinić jako ponosan. Steak od jelena kušali smo uz moćni ali pitki Syrah 2011, tako dotjeran da se ne čini kako ima čak 14,2% alkohola. Grožđe dolazi iz vinograda zakupljenog u Baranji, pa se zbog naših besmislenih zakona deklarira kao stolno. Netko u njemu nalazi mirise i okuse trešnje, dinje i prezrelog bobičastog voća, koji karakteriziraju skladni i dozreli tanin… no, skratimo i recimo, izvrsno vino za maloprodajnu cijenu od šezdesetak kuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFilet mignon s krumpirićima i onionsima (prženim kolutićima luka) zaista je vrh ponude Fort Apachea, što se može reći i za Red Wine 2012 (kupaža merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc), za kojeg je Tomislav Voštinić napomenuo da će najbolje od sebe dati za četiri-pet godina, a znalci prognoziraju kako bi moglo odležati i dvadesetak godina.

Trebalo je napraviti malu pauzu kako bi se moglo još uživati uz čokoladnu tortu i cheese cake, a ni vinar Voštinić nije posustajao, nego je demonstirao svu lakoću i pitkost polusuhog Muškat otonela 2013.
OLYMPUS DIGITAL CAMERANeven Šikić, voditelj Fort Apachea, koji se prostire na čak 1000 m2, pokazao nam je ovaj specifični i oku ugodni restoran, uređen u stilu kaubojskih saloona, ali je pojedinim detaljima u dizajnu odana i dužna pažnja Indijancima.

Barski stolci su sedla, salate se poslužuju iz kočije, a crna vina su iza rešetaka kao u zatvoru kod sheriffa. Osim ovih detalja, Fort Apache je vrlo funkcionalan, jer ima veliku terasu, igraonicu za djecu i dizalo, te cigar bar u kojem se mogu pohraniti i vlastite cigare.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,