Foto izložba: Opatijski album Toše Dabca

U Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji otvorena je izložba ‘Opatijski album Toše Dabca’ na kojoj su izložene njegove fotografske impresije Opatije i Kvarnera.Dabac otkriva poetiku mjesta i duh vremena te poručuje da naši krajevi imaju značajno mjesto u njegovu upečatljivom umjetničkom nasljeđu. Autorica izložbe i kataloga je Mirjana Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma.

Pedesetih godina 20. stoljeća počinje lagani rast turističkog gospodarstva. U to vrijeme Tošo Dabac surađuje s Državnim preduzećem Jugoslavenska knjiga da ‘službeno putuje u Istru, Primorje i Dalmaciju radi snimanja turističkih centara i radničkih domova’. Turističko društvo Opatija, današnja Turistička zajednica grada Opatije, za svoje je potrebe ambiciozno koristila Dapčeve fotografije, pa se tako Opatijski album našao u njihovoj arhivi. Godine 2019. album je preuzeo Hrvatski muzej turizma. U ‘Opatijskom albumu’ pretežito se nalaze fotografije Opatije i okolice, Pule, Raba i dr. te motivi vezani uz folklor.

Tošo Dabac rođen je 18. svibnja 1907. u Novoj Rači kraj Bjelovara. Smatra se predstavnikom socijalnog smjera u hrvatskoj fotografiji i jednim od osnivača tzv. škole zagrebačke umjetničke fotografije. Snima život ulica, običnih ljudi, prosjaka… (ciklus fotografija ‘Ljudi s ulice, 1932.–1935.’). Umro je u Zagrebu 9. svibnja 1970. godine. Njegova ostavština čuva se u Arhivu Toše Dabca u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

HMT


Tagged: , , , , , , , ,