Francuska: Grand Prix Matanićevoj seriji Područje bez signala

Serija ‘Područje bez signala’ producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu Međunarodna panorama na najznačajnijem svjetskom festivalu serija Series Mania, održanom u francuskom gradu Lilleu.Predsjednica žirija, francuska novinarka Florence Aubenas, seriju ‘Područje bez signala’ nazvala je jedinstvenom, a na pozornici u Lilleu nagradu je preuzela producentica Ankica Jurić Tilić koja se zahvalila selektorima, žiriju, cijeloj ekipi serije i publici.

‘Bili smo privilegirani seriju prikazati na projekciji uživo, pred gledateljima koji su je mogli uživo komentirati. Upravo smo toga bili lišeni već neko vrijeme, što ovaj događaj čini jako posebnim. Serija govori o ljubavi, nadi i zajedništvu te je zato bilo sjajno biti okružen ljudima na svjetskoj premijeri,’ rekla je Ankica Jurić Tilić te istaknula kako je dirljivo što je žiri s ‘toliko veselja dodijelio nagradu’ i kako jedva čeka veselje podijeliti s cijelom ekipom serije.

Na festivalu Series Mania prikazano je više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno, u konkurenciji je bilo 15 serija.

‘Ovo je nevjerojatno, no od prve sekunde smo vjerovali da je naša serija lijepa i posebna. Sada je to potvrdio i svijet,’ riječi su redatelja Dalibora Matanića, koji je vijest o nagradi dočekao u Hrvatskoj, kamo se ranije vratio s festivala u Lilleu.

Nagradu u glavnom natjecateljskom programu festivala Series Mania dobila je islandska serija ‘Blackport’.

Serija ‘Područje bez signala’ nastala je na temelju istoimenog romana Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Producentica Ankica Jurić Tilić, u razgovoru za utjecajni Variety odgovarajući na pitanje o izazovima adaptacije romana istakla je: ‘Adaptacija nikad nije laka, ali čvrsto vjerujem da smo uhvatili samo srce priče.’

Serija govori o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se uvijek dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković…

Hrvatska premijera serije očekuje se na Hrvatskoj radioteleviziji u jesenskoj shemi 2021./2022. Serija je nastala pod okriljem zagrebačke Kinorame, a u koprodukciji sa slovenskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe, a prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i upravo na Series Mania koja se tada održavala u Parizu.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , ,