FreeDA u Primijenjenoj

Aranžersko-scenografski odjel ŠPUD-a u četvrtak 27. listopada (19.30 sati) pretvara se u pravu višenamjensku pozornicu koja će ugostiti autorice projekta ‘FreeDA’, Neru Stipičević i Miu Biondić.freeda-nera-stipicevicRadi se o jednoj od etapa suradnje pod nazivom ‘FreeDA u Primijenjenoj’ koji uključuje predavanja za učenike, predstavu i live interpretacije predstave kroz intervencije na plakatima predstave, i izložbu nastalih radova.

‘FreeDA u Primijenjenoj’ naziv je nove suradnje koja je pokrenuta između umjetničke organizacije SOBA2 i UBU-a (Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb) te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) s ciljem senzibiliziranja mlađih generacija i umjetnika u nastanku za događanja na nezavisnoj kulturno-umjetničkoj sceni kao i razvoja školskog kurikuluma u području projektne i izvanučioničke nastave.

Inicijator ove suradnje je Mia Biondić, glumica, redateljica i umjetnička voditeljica projekta FreeDA, koja je i sama bivša učenica ŠPUD-a. Misija multiARTističkog projekta FreeDA kroz koji je Biondić inicirala suradnju je uključiti paralelno etablirane i nove mlade umjetnike u projekt, ostaviti značajan trag i unijeti promjenu na hrvatskoj kulturnoj sceni. Plakat predstave upravo zato je osmišljen kao crtaći blok koji se intervencijom drugih umjetnika tretira kao umjetničko djelo. Tako će učenici Grafičkog odjela i Aranžersko-scenografskog odjela, za vrijeme izvođenja predstave FreeDA, paralelno intervenirati na plakatima predstave, koji će potom biti selektirani za veliku izložbu projekta.

‘Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas, donosi, te propitivanje kako iste utječu na nas’, navode autorice projekta FreeDA.

S istim osjećajem, za druženje nakon predstave i učeničkih intervencija, suradnja je napravljena i s Okusom doma, grupom entuzijasta i ljubitelja kulinarstva koja se okupila pod zajedničkom idejom približavanja i stvaranja okusa i mirisa različitih podneblja. Čitav se projekt posljednjih godina odvijao u suradnji s programom Mirovnih studija Centra za mirovne studije u okviru mentorske grupe kolegija ‘Migracije i azil’ i ‘Emancipacija kulturnog pluralizma u vrijeme izbjeglištva’, kao i u suradnji s grupom volontera/volonterki koji pružaju podršku u integraciji izbjeglica i razvoju sustava azila u Hrvatskoj.

Dolazak na događanje ‘FreeDA u Primijenjenoj’ moguć je uz prethodnu najavu na [email protected] ili pozivom na broj 091 7662 666 zbog ograničenog broja mjesta.

I. B.


Nera Stipičević-FreeDA

Nera Stipičević oduševila izvedbom monodrame FreeDA


Nera Stipičević, Dean D., Mia Biondić i Petar Cvirn
Nera Stipičević: Projekt FreeDA

Tagged: , , , , , , , , , ,