FSK: Primamljiva festivalska srijeda

Polovina ovogodišnjega Festivala svjetske književnosti je iza nas. Svi zainteresirani za kvalitetno provođenje slobodnoga vremena sigurno će zaviriti u festivalski program i posjetiti kino Europu i Knjižnicu Bogdana Ogrizovića, a izložba slika i crteža prema motivima iz književnih djela u Studiju Moderne galerije Josip Račić otvorena je do 13. rujna. Ako još uvijek niste, posjetite je, a na to bi vas još više mogli motivirati razgovori s piscima čija su djela nadahnula likovne umjetnike, a koji gostuju na Festivalu.Igor Štiks, Andrej Nikolaidis, Srećko Horvat i Seid SerdarevićU utorak je Ognjen Spahić u opuštenom razgovoru s moderatorom Andrijom Škarom i urednikom svoga romana ‘Masalai’ Seidom Serdarevićem talentom i duhovitošću oduševio publiku u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. U ‘Razotkrivanju’ se ugodno družilo s neponovljivim Ernestom Malloom, koji je u Zagreb stigao iz Argentine, a slušatelje i moderatoricu Patriciju Vodopiju očarao je pristupačnošću, šarmom, briljantnim književnim talentom i iskustvom o kojem je govorio upoznajući zagrebačku publiku s nedavnom argentinskom povijesti, društvenim i političkim preokretima i svojim pogledima na njih. Slušatelji zainteresirani za razgovor Seida Serdarevića sa Srećkom Horvatom, Igorom Štiksom i Andrejem Nikolaidisom u promociji zbornika ‘Dobro došli u pustinju postsocijalizma’ napunili su dvoranu Müller u kinu Europa, a vrijeme predviđeno programom pokazalo se jedva dostatnim za sva pitanja koja su imali za urednike i autora jednoga od tekstova u zborniku. Filmska večer bila je posvećena velikom Péteru Esterházyju, a zagrebačka je publika imala priliku gledati erotsku dramu ‘Škola čula’. Program je zaključen u opuštenoj atmosferi ‘Malog noćnog strip-tiza’ uz ‘Bešumna kretanja’ Helene Klakočar.

Danas (srijeda) u 12 sati u Velikoj dvorani kina Europa imamo priliku gledati dio programa posvećen mladoj čitateljskoj publici. U književnoj matineji za srednjoškolce Maša Kolanović govorit će o svome romanu Sloboština Barbie, a moderatori će biti učenici IV. gimnazije. Program se nastavlja u 17 sati. ‘Pisac i njegov čitatelj’ ponovno vas čekaju u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ivica Prtenjača razgovarat će o svom romanu ‘Brdo’ s Dragom Glamuzinom, a moderator je Roman Simić Bodrožić. Kao i svaki dan, uoči ‘Razotkrivanja’ održat će se scensko čitanje Lucije Dujmović i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović. U ovom programu večeras u 19 sati u dvorani Müller gostuje ugledni kanadski teoretičar, esejist i romanopisac John Ralston Saul. Bit će riječi o njegovu romanu ‘Mračni otkloni’. Moderatorica je Nadežda Čačinović, a autorovi su sugovornici Giga Gračan i Matija Janeš. Filmski program u Velikoj dvorani posvećen je francuskom strip-autoru Étienneu Davodeauu.

U 20.30 imate priliku gledati film ‘Lulu, oslobođena’ u režiji Solveig Anspach (Francuska, 2013.).
‘Potonuli gradovi’ tema je kojom će se baviti njemački književnik Clemens Meyer, Edo Popović, Damir Karakaš i moderator Sven Popović u 21 sat u dvorani Müller, a program se zaključuje razgovorom o stripu. Dođite se družiti s francuskim ilustratorom i autorom grafičkih romana Glenom Chapronom, koji će s Vladimirom Šagadinom razgovarati o svome Atentatu iz 2012.

FSK


3. Festival svjetske književnosti
FSK: Crnogorski književnik Ognjen Spahić

3. Festival svjetske književnosti
Festival svjetske književnosti: Početak novog tjedna

3. Festival svjetske književnosti-3.dan
Vikend na Festivalu svjetske književnosti

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,