Gael García Bernal gost Filozofskog teatra

Za kraj sezone, kao i svojevrstan vrhunac Filozofskoga teatra, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 19. lipnja nastupit će proslavljeni meksički glumac Gael García Bernal.

Sin kazališnih veterana Patricije Bernal i Josea Luisa Garcíje, debitirao je na sceni kad je imao samo godinu dana. Najprije je studirao filozofiju na uglednom meksičkom sveučilištu UNAM, ali je odlučio putovati Europom gdje kasnije odlučuje studirati glumu te upisuje Central School of Speech & Drama u Londonu.

Poslije povratka u Meksiko, počinju se nizati filmovi koji su proslavili meksičku kinematografiju diljem svijeta i katapultirali Gaela među svjetske glumačke zvijezde, najprije Pasja Ljubav Alejandra Gonzáleza Iñárritua, zatim I tvoju mamu također Alfonsa Cuaróna, pa Loš odgoj Pedra Almodovara.

Glumio je i u filmu Umjetnost sanjanja Michela Gondryja, u ekranizaciji Saramagove Sljepoće te nizu drugih filmova poput; Ne, Neruda, Coco, nedavnom filmu M. Nighta Shyamalana Stari te u serijama Mozart u džungli i Stanica jedanaest. Mnogi ga pamte i po impresivno odglumljenu liku mladoga Che Guevare u Dnevnicima s motocikla.

Godine 2019. bio je gost 25. Sarajevo Film Festivala gdje je predstavio svoj drugi igrani film Chicuarotes kojim se okušao kao redatelj, premijerno izveden u Cannesu iste godine.

Uz pozamašnu filmografiju i brojne nagrade, Gael García Bernal je od ranih dana posvećen društvenom aktivizmu; protestirao je za prava Zapatista, zalagao se za prava izbjeglica, a nedavno je snimio angažirani dokumentarac o posljedicama klimatske krize u Meksiku pod nazivom El Tema.

Filozofski teatar koji će se održati 19. lipnja u zagrebačkome HNK, na neki je način nastavak razgovora koji su Gael García Bernal i Srećko Horvat krajem studenoga prošle godine vodili u Meksiku, kada su na sajmu knjiga u Guadalajari, inače rodnome gradu meksičkoga glumca, razgovarali o apokalipsi, filozofiji i glumi.

Tada je, komentirajući svoj susret s hrvatskim filozofom rekao: Ujedno i zato cijenim naše prijateljstvo, jer dijelimo mišljenje da će vulkan eruptirati svakoga trena ili je već eruptirao na različitim kontinentima od onoga na kojemu smo mi. A to dijeljenje tragedije omogućava nam povezivanje, na neki način je poput prečaca i događa se s ljudima iz cijeloga svijeta.

Razgovor u Zagrebu biti će posvećen prije svega glumi, kazalištu i filmu, ali sigurno je kako će se Bernal i Horvat dotaknuti i filozofije kao i gorućih tema današnjice.

H. N. / Foto: HNK


Slavoj Žižek: Povratak Filozofskog teatra

Tagged: , , , , , , , , , ,