Galerija Forum: Izložba We See Ukraine

U ponedjeljak 11. prosinca (19 sati) u zagrebačkoj galeriji Forum otvorit će se međunarodna izložba ‘We See Ukraine’.

Riječ je o projektu realiziranom uz financijsku podršku iz EU programa Kreativna Europa i Nacionalnog fonda za kulturu Bugarske. Organizaciju vodi Tanuki Films (Sofija), u suradnji s produkcijskom kućom Eclectica (Zagreb) i Centrom za razvoj turizma u Lavovu. Partneri izložbe u Hrvatskoj su Galerija Forum u Zagrebu i Galerija Prica u Samoboru.

Ova izložba spaja umjetnike koji svi pokušavaju pronaći odgovor na pitanje – što je to što ljudima daje snagu da ustraju za vrijeme rata koji naizgled nema kraja? Nakon 20 dugih mjeseci od njegova početka, nerijetko se dogodi da rat u Ukrajini jednostavno isklizne iz naše percepcije svakodnevice. To je tema koja jednostavno potone pod drugim, novim, aktualnim temama, koja se stopi s ostalom bukom svakodnevnih vijesti, dok mi, stanovnici ostatka Europe, dalje kročimo putem vlastitih kompliciranih svakodnevnih života. No, Ukrajina i njezini stanovnici i dalje trebaju našu pomoć, a osnova te pomoći jest razumijevanje situacije koju oni proživljavaju. Zakoračimo dalje od uobičajenih kategorija kao što su geopolitika ili bezličan jezik vijesti – čak i od užasa i boli. Ovo nije izložba samo o borbi i gubicima; ova izložba je i o nadi.

Šest umjetnika koji sudjeluju u izložbi izabrani su na natječaju na koji se prijavilo preko 170 umjetnika. Svi oni imaju svoje vlastite duboko individualne i dirljive poglede na taj rat. Sudionici izložbe su: Iryna Vorona – Ukrajina; Mykhaylo Barabash – Ukrajina; Anna Stoeva – Bugarska; Igor Grubić – Hrvatska; Daria Pugachova – Ukrajina/Bugarska; Olha Filonchuk – Ukrajina/Njemačka

Na dan otvorenja možete vidjeti i sudjelovati u performansu ‘Kroz zid’, čija je autorica Daria Pugachova. Izložba se može pogledati do 30. prosinca.

H. D. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , ,