Gastro shop s hrvatskim i makedonskim delicijama

Da je zagrebačka Tkalčićeva najkreativnija ulica u Zagrebu pokazuju brojni kafići, restorani ali i dućani sa zanimljivom ponudom suvenira, rukotvorina i posebnih delicija.

Jedan takav je Dark Blue Stores na broju 56, koji je otvorio vrata domaćim i stranim gastroljupcima, a njegova je ponuda jedinstvena.

‘Godinama mi je bio san spojiti najbolje od najboljeg što se može naći na stolu svakoga od nas’, kaže Orce Lambevski, vlasnik Dark Blue Stores trgovine koja spaja makedonski ajvar ali i ostale delicije s potpisom Gurmano, drniški pršut, slavonski kulen, talijansku mortadelu, livanjski, istarski i paški sir te odabrana makedonska i istarska vina, rakiju, aperitive… Tu su i ručno rađene čokolade, med i medni pripravci, ali i cigare.

‘Dugo sam tražio posebno mjesto u Zagrebu gdje bih otvorio ovakav prostor jer na ovaj način želim ponuditi svim domaćim gastronomima mogućnost da na jednom mjestu kupe sve ono što vole jesti i piti. Strancima ovakvom ponudom pričamo priču o našoj gastro tradiciji koju mogu okusiti i prilikom kupovine. Ono čime se oduševe lako mogu ponijeti i kući kao pomno odabran gastro suvenir’, kaže Lambevski ne krijući oduševljenje reakcijama kupaca na bogati asortiman trgovine.

Dark Blue Stores podijeljen je u nekoliko cjelina a glavno mjesto zauzima odlična ‘mesnica’ sa selekcijom suhomesnatih proizvoda pomno biranih proizvođača. Tako ovdje možete kupiti suhomesnate proizvode drniške pršutane Perajica Mile, koji su svi odreda napravljeni od domaćih svinja. Zrelost pršuta možete birati (18 ili 24 mjeseca) što posebno cijene eno gastro znalci. Za one koji vole istarske suhomesnate proizvode tu su panceta i pečenica bez aditiva pršutane OPG Antolović kao i njihov pršut iz domaćeg uzgoja. Ljubitelji Slavonskih delicija pronaći će odličan kulen Karinčić, ali i kulen od crne slavonske svinje i vrhunsku slaninu Belje, čvarke, kuhanu šunku i samoborsku kobasicu od Igomata, ali i popularnu mortadelu Mia bella famiglia iz Bologne. Uz suhomesnate proizvode odlično se kombinira i sir kojeg u Dark Blue Storesu nude narezanog na šnite ali i u komadu. Ponuda sira je također jako dobra; tu su popularni brendovi Puđa, Gligora i Špin, ali i paški ovčji sir OPG-a Čemeljić. Riječ je o malom obiteljskom gospodarstvu s vlastitom farmom ovaca od čijeg mlijeka nastaje poseban sir prepoznatljive kvalitete.

‘Svi ovi proizvodi se mogu kušati i prije kupovine kako biste i sami odabrali svoju dobitnu kombinaciju suhomesnatih proizvoda i sira, a onda sve što vam se sviđa ponijeti kući i u posebno dizajniranim platama koje za vas svakodnevno radimo’, kaže Mirjana Močiljanin, voditeljica maloprodaje, predstavljajući dodatnu ponudu trgovine. ‘Pazili smo s odabirom vina kako bismo imali za svakog ponešto, ali i ispričali priču o raznolikosti vinske ponude ovog podneblja. Tako na policama imamo etikete hrvatskih vinarija Matuško, Plenković, Kabola, Meneghetti; makedonska vina Bovin, Kamnik, Popov, Tikveš, ali i likere od Aure te Croatian Rose gin koji se ekskluzivno prodaje kod nas’, dodala je Močiljanin ukazujući i na ponudu gastro suvenira – ručno rađene čokolade, selekcije cigara, proizvoda s tartufima Natura i Karlić, eko maslinovo ulje Faustina (OPG Josip Kuliš) i Olio Vivo iz Vodnjana. Uz maslinova, tu su i hladno prešana bučina ulja OPG Hukavec, kao i bučine sjemenske koje možete kušati i slane i slatke. Za ljubitelje ribe tu je i poseban kutak s delicijama iz jadranskog mora- fileti srdela i inćuna Pelagos koje rade Dunja i Ante Gotovina, kao i pršut od sabljarke i tune Bek Pušnice.

Središnji dio trgovine u znaku je popularnog makedonskog brenda Gurmano s čijim potpisom dolaze domaće proizveden ajvar, zakuska, punjene papričice feta sirom, feferoni, pindžur, pečena paprika, malidžano, paprika u vrhnju i hit proizvod, začin svih roštilja – pepperfeto – kremasti namaz koji ljubi sve što ispečete na roštilju.

‘Jako sam sretan kad vidim kako su se odlično povezale Makedonija i Hrvatska, ali i na jednom mjestu ispričala eno gastro priča o kontinentalnom i Mediteranskom dijelu Europe. Svima koji će dolaziti u ovu trgovinu mogu poručiti da je od makedonskih proizvoda odabrano ono najbolje te da će upravo zbog toga što se može kušati u Dark Blue Stores trgovini mnogi poželjeti otići u Makedoniju’, rekao je Milaim Fetai, makedonski ambasador u Zagrebu.

A. P. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , ,