Gastronauti u destileriji Nimco i restoranu Sofra

Studijsko druženje Kluba Gastronaut, udruge koja okuplja ugostitelje i turističke novinare, održano je u destileriji Nimco u Bestovju kod Zagreba i u bosanskom restoranu Sofra Green Gold.Nikola Serdar, vlasnik tvrtke Nimco, također je Gastronaut, koji od 1983. godine proizvodi žestoka alkoholna pića i plasira ih u desetak zemalja širom svijeta. Među njegovim zaštićenim robnim markama su: Julischka, Dalmatino, Krauter-Pelin, Istra Bitter, Pepito, 5 Corners Gin, Cobalt votka…

U sklopu ove destilerije na kraju grada je i Centar za usavršavanje destilatera i barmena u kojem smo imali priliku kušati neka od pića uz odgovarajuću prezentaciju. Počeli smo s Istra Bitterom i pjenušcem, nastavili s Gin tonikom sa zvjezdastim anisom, laticama ruža i klekovim bobicama a završni touch bio je 35 godina stari vinjak Brioni. Obišli smo i proizvodni pogon u kojem smo mogli vidjeti proizvodnju personaliziranog gina, u koji se mogu dodati voće i začinsko bilje.

Voditeljica Gastronauta, poznata riječka turistička promotorica Karin Mimica, potom je veselo društvo iz svih dijelova Hrvatske povela do restorana Sofra u zagrebačkom poslovnom centru Green Gold, gdje se pridružio i ostatak ekipe. Ovaj ambijentalni restoran bosanske kuhinje već tri godine nosi titulu jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana i nalazi se u prigodnom vodiču koji izdaju Gastronauti.

Službena tema okupljanja bila je ‘Bosanska kuhinja i sevdah’, a kao poseban dodatak tome pridodana je atraktivna trbušna plesačica.

Uz zvuk sevdalinki i pokrete trbušnog plesa, pripremljena je prava revija bosanskih specijaliteta uz birane kapljice partnera vinara.

Na stolovima su se, nakon aperitivnog Opola 2018 od PZ Svirče s Hvara, našle ove delicije koje je predstavio voditelj restorana Selmir Bešić:

– Sirnica (pita u zvrku sa sirom, jajima i vrhnjem) i Bogdanuša 2018 (PZ Svirče)
– Begova čorba (s piletinom, raznim povrćem i bamijom) i Malvazija Gran Cru 2018 (Marijan Arman)
– Klepe (bosanski ravioli – tjestenina punjena junetinom zapečena u tepsiji u umaku od češnjaka i vrhnja) i Pošip 2018 (PZ Svirče)

– Bosanski lonac (kuhano jelo od junetine, teletine i janjetine s povrćem) i Chardonnay 2018 (Marijan Arman)
– Japrak (sarmice od junetine zamotane u raštici) i Plavac rezerva 2014 (PZ Svirče)
– Tufahija (kuhana jabuka s orasima i šlagom) i Muškat bijeli 2018 (Marijan Arman)

Mustafa Topčagić / Foto: Fama


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,