Gdje se kupuju nježnosti: Praizvedba drame Monike Herceg

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu održana je svečana premijera dramskog teksta ‘Gdje se kupuju nježnosti’ autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.Premijera je održana u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama, a gledatelji željni kulturnih događaja nisu skrivali oduševljenje te su ansambl nekoliko puta izvodili na bis.

Drama ‘Gdje se kupuju nježnosti’ prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri glumice Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, u ulozi Majke je Nina Violić, Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Na premijeri i tijekom svih izvedbi predstave organizira se akcija za obnovu Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom Petrinja, koji je teško oštećen u potresu. Donacije se mogu uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne banke Zagreb HR0623400091510892879 ili u predvorju prije i poslije predstave.

Autorica teksta je proslavljena pjesnikinja Monika Herceg, koja je jednoglasnom odlukom žirija pobijedila na Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu. Prvi je to takav natječaj raspisan u središnjoj nacionalnoj kući nakon 50 godina, a privukao je veliki interes domaćih dramatičara i pisaca na koji je prijavljeno 166 dramskih tekstova.

‘Moram priznati da nisam očekivala tim koji se okupio oko Nježnosti. Radi se o našim najboljim glumicama i glumcima, glumačkim legendama već. Isto vrijedi i za tim koji predstavu postavlja. Moram priznati da nisam išla na probe. Naprosto mi se činilo da je tekst sada njihov, i da moram znati pustiti ga u dobre ruke i vjerovati. A zaista im vjerujem i želim doživjeti to čudo koje se događa na pozornici bez da virim prije. Meni kao piscu ta mogućnost da tekst dobije dimenziju izvan papira predstavlja nešto gotovo nestvarno. Kad čovjek piše, tekst je živ koliko i stvarnost. Sama mogućnost tog izlaska u ljudska usta malo je zastrašujuća, ali i divna u isto vrijeme’, kaže Monika Herceg kojoj je ovo prvo iskustvo s postavljanjem teksta na kazališne daske.

Foto: M. R. / Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,