Gostovanje norveškog pisca Bobbieja Peersa

Norveški pisac, redatelj i scenarist Bobbieja Peersa u sklopu projekta Mala slova, osmišljenog za djecu i mlade, koji se održava u zagrebačkoj Knjižari Ljevak, predstavit će svoje knjige u ponedjeljak, 12. studenoga (18 sati). Čitatelji će se s književnikom moći družiti i dan kasnije na Interliberu na Galeriji paviljona 5 (13-14 sati).Razgovor u knjižari s autorom kultne trilogije ‘Kradljivac Luridija’, ‘Tajni portal’ i ‘U službi orbulatora’ moderirat će Mihaela Marija Perković, spisateljica i voditeljica Sferakona.

Glavni junak knjige ‘Kradljivac luridija’, dvanaestogodišnji dječak William Wenton, ima čudesnu sposobnost razbijanja šifri. William pokušava shvatiti zašto je njegova obitelj prije osam godina bila primorana promijeniti ime i u dramatičnim okolnostima pobjeći iz svog londonskog doma u Norvešku, gdje su prinuđeni na skroviti život ispunjen tajnama i strahom. Kad njegov genijalni talent za razbijanje šifri bude nenadano otkriven, William se suočava s neviđenim opasnostima koje su ga godinama vrebale iz potaje. Ovaj uzbudljiv avanturistički roman, prvi dio trilogije o dječaku s neobičnim talentom, u više od četrdeset zemalja prepoznat je kao štivo u kojem će jednako uživati djeca diljem svijeta, a prema njemu će uskoro biti snimljen i film.

Bobbie Peers (1974.) je ostavio traga u povijesti norveškog filma osvojivši 2006. Zlatnu palmu za scenarij i režiju filma ‘Sniffer’. Godine 2015. debitira kao autor za djecu avanturističkim romanom ‘Kradljivac luridija’ s kojim je osvojio uglednu norvešku nagradu za dječju književnost Ark, a roman je 2016. proglašen knjigom godine u Norveškoj.

N. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,