Odmah po dolasku u Sveti Martin na Muri, najsjeverniju točku Hrvatske, osjeća se posebna atmosfera.
Taj krajolik, gdje rijeka Mura vijuga i uspostavlja neki svoj ritam, djeluje mirno, gotovo meditativno. Pogled na obalu rijeke, vraća u vrijeme starih mlinova i tradiciji koju je Međimurje ljubomorno očuvalo. Teško je zamisliti da su nekada davno uz Muru radila čak 92 mlina, a brašno iz tih mlinova našlo bi svoj put po čitavoj regiji.
U selu Žabnik bila je prilika proći kroz interpretacijsku turu koja vraća duh starih vremena. Vrlo uvjerljivo prolazite kroz priču jednog dana iz života mlinara, kao da je vrijeme stalo u prošlom stoljeću. Osjećaj prošlosti vidljiv je i u samom mlinu, gdje i dalje radi stari kotač, kojeg neumorno pokreće snaga rijeke Mure. Kao da cijela konstrukcija i dalje diše svojim nekadašnjim tempom, a zvuk vode koja udara u drvene dijelove mlina gotovo hipnotizira. Uz to, vožnja skelom preko rijeke do susjedne Slovenije dodala je poseban dašak avanture, prelaska u neki drugi svijet, gdje su granice samo imaginarne.
S mislima koje lutaju kroz povijest, put vodi do Halicanuma – glamping resorta koji kao da predstavlja most između starog i novog. Halicanum, nazvan po rimskom naselju iz druge polovice 1. stoljeća prije Krista, odmah osvaja svojom jednostavnom elegancijom, smješten među brežuljcima, gdje mir i priroda vladaju prostorom. Prostire se na oko 9000 m², udaljen je samo stotinjak kilometara od Zagreba, a ipak savršeno izoliran i nudi ono što danas postaje prava rijetkost – potpuni bijeg. Čim zakoračite u resort, osjetite da je ovo mjesto stvoreno za istinski odmor.
‘Glamping resort Halicanum stvoren je kao odgovor na brojna pitanja suvremenih putnika koji su u našem lijepom Međimurju tražili mjesto gdje će spustiti kofer i odmarati se u skladu s prirodom. Glamping je danas vrlo popularan način boravka na destinacijama, jer je u isto vrijeme spoj kampiranja i hotelskog luksuza kojeg putnici vole. Kupovina zelenog komada Međimurja na kojem se danas nalazi glamping za mene je bio izazov jer od zelene divljine je trebalo napraviti površinu na kojoj smo osmislili današnji resort’, kaže vlasnik Nenad Žignić, dodajući kako je sretan kad vidi da se gosti rado vraćaju.
Glamping kućice su raspoređene na način koji poštuje prirodni krajolik. Smještene su na terasastom terenu i povezane drvenim stepenicama koje kao da vode od jedne male oaze do druge. Svaka kućica ima svoju privatnu terasu, a na njoj su finska sauna za dvoje i kada. Uz pogled na prirodu, zvuk ptica i šum drveća, ubrzo ćete osjetiti da ste daleko od svakodnevnih briga. Ovo nije samo glamping nego i iskustvo koje spaja luksuz i jednostavnost prirode na najljepši mogući način.
Kratka šetnica povezuje kućice s glavnom zgradom, Zen houseom, gdje se nalazi wellness centar, prostor uređen u drvetu, s mirisom smole i eteričnih ulja koji dodatno opušta. Tu se možete prepustiti masaži s medom, koja je vrlo ugodna i umirujuća. U wellnessu se može pronaći niz tretmana, od revitalizacije i pomlađivanja do klasičnih masaža za lice i tijelo. Iako je projekt još u fazi razvoja, a uskoro će biti dodan i bazen s dodatnim saunama, osjećaj ekskluzivnosti i mira već sada je na vrhuncu.
Hrana u Halicanumu zaslužuje posebnu priču. Restoran Halicanum je smješten u drvenoj kućici na samom ulazu u resort. Dok sjedite za stolom s pogledom na prirodu, ljubazno osoblje ponudit će vam međimurske specijalitete – svježe, sezonske i domaće. Carpaccio od jelena blizu je savršenstvu, a bučina juha ima toliko pun okus, da se svaka žlica čini kao mala čarolija. Zatim stižu trganci sa svinjskim obrazima, jelo koje spaja sočnost i bogatstvo domaće kuhinje. Naravno, na kraju se ne može odoljeti međimurskoj gibanici, koja se kao i domaći kruh svakodnevno pripremaju u restoranu.
‘Za pripremu svih naših delicija koristimo namirnice iz lokalnog uzgoja potičući tako lokalne proizvođače hrane da zajedno dočaramo Međimurje posjetiteljima. Tako svakom gostu pružamo ne samo gastronomsko iskustvo, već i spoj tradicije i vrhunske kvalitete u svakom zalogaju. Sjednete li u naš restoran jest ćete domaće i piti vina lokalnih vinara po kojima smo mi Međimurci poznati’, kaže Žignić.
Posebno oduševljava novost u ponudi – mogućnost pripreme ‘Međimurskog kotlića’. Svaka kućica, ako to njezini stanari (gosti) to žele, dobije košaru sa svježim namirnicama i receptom što je idealno za one koji žele isprobati vlastite kulinarske vještine. Ovdje nije samo riječ o hrani, već o cijelom doživljaju. Priprema kotlića, kušanje lokalnih vina i uživanje u okusima Međimurja – to je iskustvo koje ostaje u sjećanju.
Za one aktivnije, Halicanum nudi sjajne prilike za istraživanje prirode. Čitavo područje Svetog Martina na Muri obiluje pješačkim i biciklističkim stazama, pa se u trenu može sjesti na bicikl i krenuti u avanturu. Osim toga, mnogima će biti zanimljivo što je upravo ovdje snimana posljednja sezona RTL-ova serijala ‘Život na vagi’. Možete proći kadrove koje gledate na ekranu, dok uživo upijate krajolik. Ovo mjesto kao da ima sve – prirodu, povijest, mir, i toplinu domaćeg ugođaja.
M. T. / Foto: FAMA i Nikola Zoko