Rijeka: Što pojesti za 10, 20 ili 30 eura

Rijeka je grad koji zaista živi tijekom cijele godine.
Na ulicama se neprestano  čuje žamor različitih jezika, dok posjetitelji iz cijelog svijeta istražuju njezine skrivene kutke i guštaju u okusima koji se kriju u restoranima, barovima i pivnicama. S dolaskom jeseni, Rijeka poprima poseban šarm, a grad je ispunjen mirisima i bojama koje otkrivaju bogatstvo lokalne ponude.

Na riječkim stolovima najčešće će vam ponuditi paštu pripremljenu na različite načine, svježu ribu, aromatičnu pizzu, janjetinu s otoka Krka i sireve koji pričaju priču o tradicionalnom ovčarstvu, ali i povijesnom dodiru s talijanskom kuhinjom.Ako zavirite u riječke konobe i restorane, otkrit ćete još pršut i mortadelu, pa čak i divljač iz Gorskog kotara. Sve to spaja se u jedinstvene okuse, pružajući pravi gastronomski doživljaj. Odlazak iz restorana često prati komentar da Rijeka nudi izvanredan omjer cijene i kvalitete hrane. Zato, donosimo vodič kroz gastro stranu Rijeke u tri cjenovna ranga, kako biste mogli uživati u specijalitetima s budžetom od 10, 20 ili 30 eura.

Prva stanica je riječki Korzo, žila kucavica grada. Tu se nalazi restoran ŠtoRija, smješten u srcu gradske šetnice (Riva 6). Kao stvorena je za brz, ali kvalitetan obrok te poznata kao jedan od restorana s najboljom ponudom vegetarijanskih i veganskih jela u gradu. Svoju gastronomsku znatiželju testirajte s raznovrsnim poke bowlovima, falafelima s rajčicom i basmati rižom, domaćim pljukancima u umaku od vrganja i tofua, ili u svježim burgerima ako vam se jede nešto s mesom. U budžetu od 10 eura ovdje možete uživati u zasitnom obroku s prirodnim sokom ili riječkim craft pivom.

Laganom desetminutnom šetnjom dolazite do čuvenog hotela Continental (Šetalište Andrije Kačića Miošića), u prizemlju se već sedam godina nalazi pivnica Cont. Ime je dobila po nekadašnjoj slastičarnici u kojoj su se, složit će se mnogi, jeli najbolji kolači Kvarnera. To je jedan od razloga zašto se od samih početaka rada pivnice moralo paziti da hrana bude besprijekorna, a epitet najbolji od najboljeg zadržan. Lokalci jako vole ovu adresu, i nekad i sad opisujući Cont kao mjesto ugodne atmosfere i odlične ponude hrane i pića.
Prostor je pomalo muzejski, jer mnogi eksponati pričaju priču o Rijeci, što možete i sami istražiti dok čekate hranu. Osluškujući potrebe suvremenih gastronoma, jelovnik se povremeno mijenja. Tu se miješa tradicionalno i moderno, pa vam ostaje izbor želite li pojesti pizzu ili nešto ‘na žlicu’ poput gulaša koji odlično ‘legne’ uz pivo. U budžetu od 20 eura na stolu vam se mogu naći dvije porcije gulaša i pripadajuće pivo, a dvoje u ovom budžetu može pojesti i dnevni meni koji se poslužuje svakodnevno od 12 do 16 sati. Odnedavno Cont ima i posebnu ponudu – Riječki Tris – koji se također uklapa u zadani budžet. Riječ je o spoju pizze Fiumane, osvježavajućeg šprica Fiuman / Fiumanka i Riječke kremšnite. Sve troje je autohtono i recepturom zaštićeno upravo na ovom mjestu.
Muški i ženski koktel Fiuman i Fiumanka, kao dva okusa koja osvajaju, dolaze s bazom u likeru proizvedenom u destileriji Suza iz obližnjih Brega, dok je Riječka kremšnita pravi vizualni i okusni užitak – spoj dvije žute kreme s osvježavajućim šlagom, poslužena u obliku jedra. Zvijezda ovog trisa je autentična pizza Fiumana, koju je osmislio talentirani pizzaiolo Franko Rajković, postavljajući novu razinu uživanja u jednoj od najdražih svjetskih delicija.Franko koristi fino brašno i infuziranu vodu od ječma te prirodni kvasac koji omogućava tijestu sazrijevanje do savršene lakoće. Proces pripreme traje punih 48 sati, a svaki komad tijesta prvo stavlja u peć s bazom – umakom od rajčice ili neodoljivom kremom od sira i buče. Kad se tijesto ispeče, kreće prava umjetnost: pizza s mortadelom, burratom i pistacijom ili ona s pršutom i kozjim sirom. Okusi su jedinstveni, a Franko nam je otkrio i tajnu svoje pizze – sastojke pažljivo bira, od talijanskog pršuta San Daniele i Burrate di Puglia, do domaćeg maslinovog ulja.Ako poželite ozbiljan obrok s pogledom na Kvarner, zaputite se u bistro Paris (Šetalište Joakima Rakovca). Paris, mjesto s dugom tradicijom dobre hrane, svojedobno je promijenio ime u Kalorija, ali zbog pritiska lokalnih tradicionalista ubrzo ga je vratio, pa danas pod imenom Paris i dalje privlači goste. Uz današnje vlasnike Borjana Suzića i Igora Bogunovića, restoran odiše toplinom i vrhunskim okusima. S budžetom od 30 eura, odlučili smo isprobati ‘nešto konkretno’. Borjan je preporučio janjetinu i teletinu ispod peke, pečene u krušnoj peći koja mesu daje poseban okus uz hrskave ali sočne krumpire. Sezonski meni donosi jesenske okuse, od svježih gljiva i povrća do legendarnih pariških palačinki sa skutom i medom ili domaćom marmeladom. Želite li uživati u pravom obroku, rezervacija je nužna – posebno vikendom. Za budžet od 30 eura, možete započeti ručak toplom juhom od vrganja, odabrati velikodušnu porciju janjetine ili teletine s krumpirima i svježe pečenom pogačom, a završiti uz pariške palačinke, koje su toliko izdašne da ih slobodno možete podijeliti.

M. T. / Foto: Nikola Zoko i FAMA



Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,