Rijeka je grad koji zaista živi tijekom cijele godine.
Na ulicama se neprestano čuje žamor različitih jezika, dok posjetitelji iz cijelog svijeta istražuju njezine skrivene kutke i guštaju u okusima koji se kriju u restoranima, barovima i pivnicama. S dolaskom jeseni, Rijeka poprima poseban šarm, a grad je ispunjen mirisima i bojama koje otkrivaju bogatstvo lokalne ponude.
Na riječkim stolovima najčešće će vam ponuditi paštu pripremljenu na različite načine, svježu ribu, aromatičnu pizzu, janjetinu s otoka Krka i sireve koji pričaju priču o tradicionalnom ovčarstvu, ali i povijesnom dodiru s talijanskom kuhinjom.
Ako zavirite u riječke konobe i restorane, otkrit ćete još pršut i mortadelu, pa čak i divljač iz Gorskog kotara. Sve to spaja se u jedinstvene okuse, pružajući pravi gastronomski doživljaj. Odlazak iz restorana često prati komentar da Rijeka nudi izvanredan omjer cijene i kvalitete hrane. Zato, donosimo vodič kroz gastro stranu Rijeke u tri cjenovna ranga, kako biste mogli uživati u specijalitetima s budžetom od 10, 20 ili 30 eura.
Prva stanica je riječki Korzo, žila kucavica grada. Tu se nalazi restoran ŠtoRija, smješten u srcu gradske šetnice (Riva 6). Kao stvorena je za brz, ali kvalitetan obrok te poznata kao jedan od restorana s najboljom ponudom vegetarijanskih i veganskih jela u gradu. Svoju gastronomsku znatiželju testirajte s raznovrsnim poke bowlovima, falafelima s rajčicom i basmati rižom, domaćim pljukancima u umaku od vrganja i tofua, ili u svježim burgerima ako vam se jede nešto s mesom. U budžetu od 10 eura ovdje možete uživati u zasitnom obroku s prirodnim sokom ili riječkim craft pivom.
Laganom desetminutnom šetnjom dolazite do čuvenog
hotela Continental (Šetalište Andrije Kačića Miošića), u prizemlju se već sedam godina nalazi
pivnica Cont. Ime je dobila po nekadašnjoj slastičarnici u kojoj su se, složit će se mnogi, jeli najbolji kolači Kvarnera. To je jedan od razloga zašto se od samih početaka rada pivnice moralo paziti da hrana bude besprijekorna, a epitet najbolji od najboljeg zadržan. Lokalci jako vole ovu adresu, i nekad i sad opisujući Cont kao mjesto ugodne atmosfere i odlične ponude hrane i pića.

Prostor je pomalo muzejski, jer mnogi eksponati pričaju priču o Rijeci, što možete i sami istražiti dok čekate hranu. Osluškujući potrebe suvremenih gastronoma, jelovnik se povremeno mijenja. Tu se miješa tradicionalno i moderno, pa vam ostaje izbor želite li pojesti pizzu ili nešto ‘na žlicu’ poput gulaša koji odlično ‘legne’ uz pivo. U budžetu od 20 eura na stolu vam se mogu naći dvije porcije gulaša i pripadajuće pivo, a dvoje u ovom budžetu može pojesti i dnevni meni koji se poslužuje svakodnevno od 12 do 16 sati. Odnedavno Cont ima i posebnu ponudu – Riječki Tris – koji se također uklapa u zadani budžet. Riječ je o spoju pizze Fiumane, osvježavajućeg šprica
Fiuman /
Fiumanka i Riječke kremšnite. Sve troje je autohtono i recepturom zaštićeno upravo na ovom mjestu.

Muški i ženski koktel Fiuman i Fiumanka, kao dva okusa koja osvajaju, dolaze s bazom u likeru proizvedenom u destileriji Suza iz obližnjih Brega, dok je Riječka kremšnita pravi vizualni i okusni užitak – spoj dvije žute kreme s osvježavajućim šlagom, poslužena u obliku jedra. Zvijezda ovog trisa je autentična pizza Fiumana, koju je osmislio talentirani pizzaiolo
Franko Rajković, postavljajući novu razinu uživanja u jednoj od najdražih svjetskih delicija.

Franko koristi fino brašno i infuziranu vodu od ječma te prirodni kvasac koji omogućava tijestu sazrijevanje do savršene lakoće. Proces pripreme traje punih 48 sati, a svaki komad tijesta prvo stavlja u peć s bazom – umakom od rajčice ili neodoljivom kremom od sira i buče. Kad se tijesto ispeče, kreće prava umjetnost: pizza s mortadelom, burratom i pistacijom ili ona s pršutom i kozjim sirom. Okusi su jedinstveni, a Franko nam je otkrio i tajnu svoje pizze – sastojke pažljivo bira, od talijanskog pršuta San Daniele i Burrate di Puglia, do domaćeg maslinovog ulja.

Ako poželite ozbiljan obrok s pogledom na Kvarner, zaputite se u
bistro Paris (Šetalište Joakima Rakovca). Paris, mjesto s dugom tradicijom dobre hrane, svojedobno je promijenio ime u Kalorija, ali zbog pritiska lokalnih tradicionalista ubrzo ga je vratio, pa danas pod imenom Paris i dalje privlači goste. Uz današnje vlasnike Borjana Suzića i Igora Bogunovića, restoran odiše toplinom i vrhunskim okusima.

S budžetom od 30 eura, odlučili smo isprobati ‘nešto konkretno’. Borjan je preporučio janjetinu i teletinu ispod peke, pečene u krušnoj peći koja mesu daje poseban okus uz hrskave ali sočne krumpire. Sezonski meni donosi jesenske okuse, od svježih gljiva i povrća do legendarnih pariških palačinki sa skutom i medom ili domaćom marmeladom.

Želite li uživati u pravom obroku, rezervacija je nužna – posebno vikendom. Za budžet od 30 eura, možete započeti ručak toplom juhom od vrganja, odabrati velikodušnu porciju janjetine ili teletine s krumpirima i svježe pečenom pogačom, a završiti uz pariške palačinke, koje su toliko izdašne da ih slobodno možete podijeliti.
M. T. / Foto: Nikola Zoko i FAMA