Halucinantne melankolije slikara Renéa Mikovića

U zagrebačkoj Galeriji Josip Račić, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, 3. listopada (19 sati) bit će svečano otvorena izložba slikara Renéa Mikovića pod nazivom ‘Halucinantne melankolije’.

Hommage Rembrandtu, Janu van Eycku, Rogieru van der Weydenu samo su neki od radova koje je René Miković posvetio svojim najvećim uzorima.

Ovaj zagrebački likovni umjetnik, nadahnut Rembrandtom i flamanskim slikarstvom, sredinom sedamdesetih prošlog stoljeća otišao je na studij u Nizozemsku, gdje je nastavio živjeti i stvarati sve do smrti 1996. godine. Prema riječima autorice izložbe i publikacije dr. art. Mirne Rudan Lisak, ovaj umjetnik ostavio je iza sebe nevelik, ali izuzetno zanimljiv, moćan te struci i javnosti nedovoljno poznat opus.

Izložbom ‘Halucinantne melankolije’ Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Galeriji Josip Račić od 3. do 29. listopada prvi put posthumno prezentira i valorizira do danas posve neistraženo djelo Renéa Mikovića. U likovnom postavu, koji zajednički potpisuju dr. art. Mirna Rudan Lisak i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi, uz dva ulja na platnu ‘Mrtva ptica’ i ‘Lutka iz kutije’ (oba iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, datirana u 1978.) bit će predstavljeno i tridesetak radova koji su u vlasništvu umjetnikovih prijatelja Ivana Marune, Darka Petrinjaka i Sanje Pilić.

Dio opusa Renéa Mikovića za koji se zna smo preko fotografija i reprodukcija bit će predstavljen putem videoprojekcije koju također potpisuje autorica izložbe. Prateća bogato ilustrirana publikacija na hrvatskom je i engleskom jeziku, a tekst potpisuje njezina autorica dr. art. Mirna Rudan Lisak.

N. M. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,