Helmut Newton: Dokumentarac o legendarnom fotografu

Dokumentarni film o kultnom majstoru modne fotografije Helmutu Newtonu, u distribuciji Restart Labela, od 18. listopada kreće s prikazivanjem po kinima diljem Hrvatske.Jedan od velikih majstora fotografije Helmut Newton proslavio se istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti. Njegov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte?

U filmu ‘Helmut Newton: Perverzija i ljepota’ kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, ovaj dokumentarac govori o njegovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela – stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena.

Povodom godišnjice Newtonova stotog rođendana poznati autor, novinar i redatelj Gero von Boehm u dokumentarnom filmu prikazuje fotografovu dirljivu životnu priču i baca jedinstven pogled na njegov opus: prikaz ženskog tijela.

Sedamdesetih je Newton svojim avangardnim fotografijama pokrenuo novo razdoblje. Nikad prije se u modnim časopisima i oglašavanju žene nisu mogle vidjeti u takvim inscenacijama i glamuru. Helmut je svoje modele smještao uz ogromne agresivne pse, po jezovito osvijetljenim noćnim ulicama, s opasnim rekvizitima poput noževa, u muškoj odjeći – ukratko, dovodeći u pitanje društvene norme.

Koliko je Newton utjecao na naše viđenje ženskog tijela? Koje je poglede i žudnje prenosio putem moći svojih fotografija? Jesu li snažne žene koje je fotografirao seksualni objekti ili seksualni subjekti? Koliko se danas cijene Newtonove fotografije?

U filmu možemo čuti i neke od njegovih glavnih modela iz svijeta mode kao što su Hanna Schygulla, Claudia Schiffer, Nadja Auermann i Sylvia Gobbel te modna urednica Carla Sozzani, glumica Arja Toyryla i, naravno, njegova žena June Newton, kao i kritičke glasove poput Susan Sontag u poznatoj razmjeni mišljenja kada ga je otvoreno optužila za mizoginiju.

Von Boehmov zabavni dokumentarac putuje s Helmutom Newtonom i ‘njegovim’ ženama kroz razne faze njegova izuzetnog, ponekad i dramatičnog života prikazujući njegov rad i njegov svijet koristeći ogromni fotografski arhiv, prikazujući nam razne aspekte ovog kontroverznog fotografa.

D. F.


Tagged: , , , , , , , , ,