HNK: Gostovanje berlinskog kazališta Schaubühne

Predstava ‘Vernon Suboteks 1’ u režiji Thomasa Ostermeiera po predlošku Virginie Despentes nastala, u koprodukciji berlinskoga kazališta Schaubühne i Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, gostovat će u HNK u subotu, 30. travnja (19 sati).‘Thomas Ostermeier i berlinski Schaubühne povezani su s hrvatskim kazalištem još od 2003. godine kada sam s Ivicom Buljanom pokrenula Festival svjetskog kazališta. Prva predstava prvog izdanja Festivala bila je upravo Ibsenova Nora u Ostermeierovoj režiji i produkciji Schaubühne. U tih posljednjih dvadeset godina u Zagrebačkom kazalištu mladih i Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu prikazane su brojne Ostermeierove predstave te je on i teatar koji vodi postao ne samo zaštitnim znakom Festivala svjetskog kazališta, već uobičajeni gost zagrebačke kazališne scene. Njegove su predstave na određeni način ucrtavale i smjerove hrvatskog teatra i bile poput zrcala za naše kazališne umjetnike. Iznimno sam ponosna da smo uspjeli dovesti u Zagreb najnoviju Ostermeierovu predstavu koja još nije prikazivana nigdje izvan Njemačke, te je Zagreb i Hrvatsko narodno kazalište tako odabrano kao prva destinacija svjetske turneje predstave Vernon Suboteks 1. U realizaciji ove predstave zagrebački HNK sudjelovao je kao koproducent te se tako još jedan put naše središnje nacionalno kazalište potvrdilo kao važan partner u europskim kazališnim projektima’, rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK.

Ravnatelj Drame, Ivica Buljan, istaknuo je kako je Virginie Despentes provokativna francuska umjetnica, spisateljica, filmska redateljica, punk muzičarka, a njezina trilogija ‘Vernon Suboteks’ o prodavaču ploča čija je trgovina propala, a on završio među klošarima, jedan je od najboljih romana 21. stoljeća. Suvremena pop mitologija, svijet više srednje klase u kojem se susreću umjetnici, bogataši, propalice, porno zvijezde, idealan je predložak za genijalnu predstavu Thomasa Ostermeiera.

Režiju Thomasa Ostermeiera zagrebačka je publika u HNK imala priliku gledati 2019. godine izvedbom ‘Neprijatelj naroda’, drame Henrika Ibsena iz 1882., zatim 2016. godine s predstavom ‘Brak Marije Braun’ te izvedbom predstave ‘Rikard III.’ 2018. godine, sve u produkciji berlinskog kazališta Schaubühne.

I. G. / Foto: Thomas Aurin


Tagged: , , , , , , , , ,