HNK: Opera za bebe – Opera Rosa

U tonskoj dvorani HNK u Zagrebu u subotu, 22. travnja u 9.30 i 11 sati bit će izvedena ‘Opera za bebe – Opera Rosa’ zamišljena kao zajedničko interaktivno putovanje za djecu i roditelje, u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta i Muzičkog biennalea.Postavljena kao živa instalacija, u ugodnom, sigurnom i mekanom prostoru, ‘Opera Rosa’ djecu poziva na slobodno kretanje i istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, stvorenog za njih.

Uzimajući kao okosnicu klasičnu trodijelnu strukturu, kreće se od noći, muzički i sadržajno mirne, nježne i tople, a nastavlja se s jutrom, buđenjem i rađanjem svjetla, te se završava s danom, slavljem i igrom. Koristit će se bebama dobro poznata rutina dana, kako bi ih se uvelo u jedan novi svijet.

Četiri izvođačice (Ivana Lazar / Mima Karaula, sopran; Lucija Stanojević, violina i ostali instrumenti; Tena Novak Vincek, violina i ostali instrumenti te Irma Unušić, plesna izvedba) svaka kroz svoj medij (glas, pokret, instrument) vode publiku na putovanje od sna do igre, od tamnog do svijetlog, od apstraktnog do konkretnog, od glasa do riječi. Ovakvim pristupom, djecu upoznajemo s novim, njima bliskim, svijetom umjetnosti, otvarajući im istovremeno taj svijet kao prostor igre i interakcije, kao prostor slobode i istraživanja svim osjetilima

Autorice koncepta su Ivana Đula (dramaturgija), Selena Gazda (kostimografija, scenografija), Tena Novak Vincek (glazba), Lucija Stanojević (violina i ostali instrumenti) i Irma Unušić (koreografija).

H. K.


Tagged: , , , , , , , ,