HNK Osijek: Let iznad kukavičjeg gnijezda

Ken Kesey je 1962. objavio roman ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ (‘One Flew over the Cuckoo’s nest’) koji je bio u savršenom dosluhu s buntovničkim i slobodoumnim duhom tog vremena te je doživio gotovo trenutačan, ogroman uspjeh.

Autor koji je, prema vlastitim riječima bio „premlad da bi bio bitnik, a prestar da bi bio hipi“, tragikomično je i šašavo-inteligentnim pristupom kao trnom u neuralgično mjesto pogodio u srž borbe pojedinca protiv uvijek do određene granice represivnog sustava. Gotovo arhetipski, kroz galeriju likova koja se nijansirano kreće od drvosječe i razmetljivog kockara, plemenitog „divljaka“, preko nijemog poglavice, do ledeno-hladne glavne medicinske sestre. Već godinu dana kasnije, slavni je dramaturg Dale Wasserman roman pretočio u predstavu koja je, zapravo očekivano, pokorila publiku i kritiku. Stoga nije čudno da je 1975. ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ prerastao u film koji je osvojio sve najvažnije Oskare. Priču o Randleu McMurphyju koji odluči zatvorsku kaznu umjesto u zatvoru odslužiti u umobolnici, o igri izigravanja sustava koja se pretvara u istinsku borbu za prava i slobodu duha, o bitki protiv represivnog sustava u kojoj čovjek naposljetku gubi zdrav razum, redateljski će iznijeti Dražen Ferenčina.

‘Današnje društvo je na kušnji više nego ikada. Nema pravila, nema autoriteta, nema vrijednosti, nema temeljitosti, nema manira, nema vremena. Nema, a ima. Sistem zna. Samo novac. Novac pokreće svijet. To je mantra. To je religija. To je Bog. Ne tako davno rađali smo se kao slobodne duše, kreativne u svakome smislu stvaralački nastrojeni i uvjereni u napredak i boljitak svijeta u kojem živimo.
Uživali smo u radu koji nas je ispunjavao, u radu u kojem smo se mogli izraziti i realizirati svoje želje i potrebe, zamisli i snove, a jednoga dana probudili smo se u kaljuži života, živom blatu iz kojega nema izaći pitajući se kako je do toga došlo’, rekao je Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame HNK u Osijeku koji se pojavljuje u ulozi Randalla Patricka McMurphya.

Predstava ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ premijerno će se prikazati u petak, 24. svibnja, u 20 sati u HNK Osijek.

V.T. / Foto: HNK Osijek promo


HNK Osijek: Moje pjesme, moji snovi


Tagged: , , , , , , ,