Hrvatski bendovi na International Blues Challengeu u Memphisu

Godine 2009. Hrvatske Blues Snage prvi put su imali svog predstavnika na krovnom svjetskom blues natjecanju International Blues Challengeu (IBC) u Memphisu – bio je to Tomislav Goluban u solo-duo kategoriji.Ove godine krug se okrenuo jer je Tomislav Goluban, kao pobjednik 8th Croatian Blues Challengea, ponovno, zajedno s bendom, nastupio na IBC-u, no ovaj put u kategoriji bendova. Hrvatske Blues Snage su imale i drugog predstavnika, bend Blue Crew, u kategoriji Youth bandova do 21. godine. To je treći put da smo imali predstavnike u toj kategoriji i drugo predstavljanje Pop rock škole iz Siska. Bend je nastao za vrijeme Blues kampa Lonjsko Polje koji se po drugi put održao lani u srpnju. Važno je spomenuti da je u konkurenciji 38 Youth bendova naš predstavnik bio jedini iz cijele Europe.

Blue Crew dobili su izuzetnu priliku predstaviti se na službenom otvaranju 33rd International Blues Challengea u slikovitoj, poluobnovljenoj, velikoj baptističkoj crkvi Clayborn Temple. I Tomislav Goluban s bendom je istu večer u klubu Jerry Lee Lewisa održao veseli i zapaženi nastup te se još jednom dokazao kao uspješan promotor Hrvatske i svog Zagorja. Iako kasnije u natjecanju nije prošao u polufinale, svojim je dinamičnim i simpatičnim nastupom u prestižnom Rum Boogie Caffeu, s bendom odjevenim u zagorske narodne nošnje, bio jedan od zapaženijih izvođača. Blue Crew su nastupili u prepunom Alfed’s Blues Clubu u sklopu Youth Showcasea i izveli odličan nastup.

Osim koncertnog predstavljanja, Hrvatske Blues Snage, njihov predsjednik Boris Hrepić i član te direktor Pop rock škole, Miro Dimić, prisustvovali su velikom okruglom stolu vodstva Blues Foundationa i svih prisutnih blues podružnica s raznolikom tematikom. Boris Hrepić je iznio kratko izvješće o devetogodišnjem neprekidnom učešću Hrvatskih Blues Snaga s naglaskom na činjenicu da smo jedina europska podružnica koja je već tri puta u Memphis dovela i Youth band što je izazvalo pljesak prisutnih.

Prije samog dolaska u Memphis, Blue Crew su dobili izuzetnu priliku upoznati glazbenu povijest američkog juga pošto ih je američki suradnik Hrvatskih Blues Snaga, Ivica Lukenda iz Atlante, odveo do Macona, gradića na jugu Georgije gdje su posjetili Big House, muzej Allman Brothers Banda te razne povijesne točke koje se vežu uz taj sastav, Otis Redding, Lynyrd Skynyrd, Little Richarda i ostale velikane južnjačke rock blues scene.

S. M. / Foto: Miro Dimić


Tomislav Goluban – pobjednik 8. hrvatskog blues natjecanja
Tagged: , , , , , , , , , , ,