Hrvatski film Zvizdan u Cannesu

Od 13. do 24. svibnja održava se 68. izdanje Filmskog festivala u Cannesu, u čijem će službenom natjecateljskom programu ‘Un Certain Regard’ biti prikazan dugometražni igrani film ‘Zvizdan’, scenarista i redatelja Dalibora Matanića.ZvizdanTaj program usmjeren je otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika. ‘Zvizdan’ je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti.

Radnja ‘Zvizdana’ događa se u tri različita desetljeća u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji su Alen i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , ,