Hrvatski filmovi i filmaši na 71. Cannesu

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja, u programu ’15 dana autora’ prikazat će se dugometražni igrani film ‘Teret’ Ognjena Glavonića, a u ‘Tjednu kritike’ dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel ‘Chris the Swiss’ te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa ‘Treća vrsta’.Sva tri naslova hrvatske su manjinske koprodukcije. Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, dok će Hrvatski audiovizualni centar i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

U filmu ‘Teret’, Vlada (Leon Lučev) radi kao vozač kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Zadatak mu je da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret, a putem prolazi kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela. Redatelj i scenarist dugometražnog tog filma je Ognjen Glavonić, a u glavnim se ulogama pojavljuju Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev. Hrvatski koproducent je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Program ’15 dana autora’ predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest program je pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

Priča filma ‘Chriss the Swiss’ prati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvjetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmjenjuju se s dokumentarnim snimkama. Anja Kofmel potpisuje režiju i scenarij filma, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

U filmu ‘Treća vrsta’ planet Zemlja je napuštena već dugo vremena, a ljudi su pronašli utočište u svemiru. Tri arheologa vraćaju se na planet kako bi istražili porijeklo tajanstvenog signala koji se sastoji od pet tonova. Redatelj filma je Yorgos Zois koji je ujedno i koscenarist uz Konstantinu Kotzamani, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). U ‘Trećoj vrsti’ u glavnim su ulogama: Alexandros Vardaxoglou, Effi Rabsilber, Nikos Hanakoulas i Miankhail Waris Awalgul.

Program ‘Tjedan kritike’ najstarija je nenatjecateljska sekcija u sklopu koje se prikazuju prvi ili drugi igrani filmovi redatelja iz cijeloga svijeta te se tako nastavlja njegovati tradicija otkrivanja novih talenata. Imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonsáleza Iñárittua i Gaspara Noéa imala su projekcije u ovom programu.

Naslovna fotografija: Službeni poster 71. Filmskog festivala u Cannesu (© Design : Flore Maquin – Photo: Pierrot le fou © Georges Pierre)

HAVC


Tagged: , , , , , ,