Hrvatski kazališni festival na Bermudima

Hrvatski festival Midsummer Scene s predstavom ‘Twelfth Night’ (Na Tri Kralja) oduševili su publiku na dalekim Bermudima.Velika promocija i svojevrsni izvoz hrvatske kulture na prestižni The Bermuda Festival of Performing Arts prekrasna je vijest za hrvatsku kulturnu scenu. Naš kazališni festival oduševio je guvernera Bermuda, njegovu ekscelenciju, Johna Rankina i brojne domaće uglednike, kao i mnogobrojnu publiku. Ovacije na obje izvedbe kojima je ispraćen ansambl su potvrda sjajne predstave koja je 2015. rađena za Lovrijenac u Dubrovniku.

Shakespeareova komedija u hrvatskoj produkciji Na Tri Kralja izvrsno se uklopila u ambijent Earl Cameron Theatre-a, kazališta glavnog grada Hamiltona. Jedan od glavnih glumaca bio je ujedno i domaćin Jason Eddy koji je kolege i producente upoznao s prekrasnim otokom te im pokazao bogatu kulturnu baštinu koja je sve oduševila. U sklopu posjete rajskim Bermudima, sjajna glumačka družina slobodno vrijeme provela je u obilasku božanstvenog otočja s tirkiznim morem. Posjetili su Kristalne špilje, svjetionik Gibb’s Hill, prekrasne pješčane plaže s rozim pijeskom te mnoge druge atrakcije.

‘Iznimno mi je drago da smo kao hrvatski festival imali prilike gostovati na mojim rodnim Bermudima. Višetjedno gostovanje u Beču, te ovo posljednje, pokazatelj su da radimo dobru stvar te da je dobar hrvatski kulturni proizvod moguće izvesti!’, izjavio je glumac Jason Eddy, kojemu je ovo prvi nastup na rodnom otoku, te dodao: ‘Uz samu kulturnu razmjenu, ovo je bila i izvrsna promocija Hrvatske koju smo predstavljali i zavoljeli!’

Pod redateljskom palicom Helen Tennison i uz producenta i glumca Filipa Krenusa, u predstavi igraju Helen Watkinson, Helen Millar, Emma Fenney, George Oliver, James Burton i Tom Michael Blyth. Izvršne producentice i organizatorice Festivala su Darija Mikulandra Žanetić i Jelena Maržić.

Izvrsne kritike festivalu i predstavi i dalje se nižu, te tako Bermudski mediji pišu: ‘Twelfth Night: Sjajna, intrigantna, smiona i duhovita’ i ‘Twelfth Night: ushitila kazališne posjetitelje’.

U susret novoj sezoni Midsummer Scene festivala u Dubrovniku stižu upiti za gostovanjem iz Italije, Malte, Njemačke te drugih zemalja. Midsummer Scene festival je projekt Grada i Turističke zajednice Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. Iz Londona.

T. D.


Dubrovački Midsummer u Bečkom engleskom kazalištu
Tagged: , , , , , , , , , , , ,