Hrvatski program 64. Pulskog filmskog festivala

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljeno je 64. izdanje Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 15. do 22. srpnja.Ravnateljica Gordana Restović predstavila je sve bitne informacije festivalske organizacije. Izrazila je zadovoljstvo iznimno jakim izdanjem 64. nacionalnog filmskog festivala te naglasila kako pripreme ulaze u završnicu i idu prema planu. Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković predstavio je dosad najbogatiji Hrvatski program, u sklopu čega su predstavljeni hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije te članovi ocjenjivačkog suda. Izrazio je zadovoljstvo iznimno velikim brojem prijavljenih hrvatskih filmova. Riječ o jednom od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije, istaknuo je Vidačković.

Ravnatelj HAVC-a, Daniel Rafaelić, zahvalio se Umjetničkom ravnatelju koji je festivalu vratio Filmove u nastanku. Izrazio je veliko oduševljenje što ovogodišnji festival ima fokus na hrvatskom filmu, baštini i što Pula predstavlja jezgru premijernih naslova. Iznimno velik odaziv i interes autora pokazuje da hrvatski film iz godine u godinu raste te da publika opravdano može očekivati najbolje filmove nacionalne produkcije na najvećem festivalu hrvatskog filma.

‘S velikim zadovoljstvom možemo reći da nakon višemjesečnih organizacijskih priprema ulazimo u samu završnicu predstojećeg 64. izdanja najvažnijeg filmskog festivala nacionalnog značenja. Raduje nas ovaj iznimno velik i važan festival koji iz godine u godinu raste, ugošćuje sve veći broj redatelja i producenata te predstavlja najbolje iz hrvatske kinematografije. Organizacija festivala zahtijeva veliku predanost, odgovornost i kreativnost u radu svih djelatnika i velikog broja stručnih suradnika. Cijela atmosfera oko Pulskog filmskog festivala započinje puno ranije od službenog otvaranja i traje dugo nakon zatvaranja, jer su filmovi namijenjeni publici koja svojim dolaskom u velikom broju potvrđuje da smo na pravom putu. Bez lažne skromnosti, ove godine ljubiteljima filma predstavljamo do sada najveći broj naslova iz Hrvatskog programa. Oduvijek je festivalu bio cilj promovirati filmsku umjetnost, a samim time i kulturu, pružanjem prilike filmskim umjetnicima za afirmaciju pred mnogobrojnom publikom, koja već generacijama, u jedinstvenoj atmosferi, prati filmove u drevnoj Areni, najvećem kinu na otvorenom. Cilj festivala je
okupljanje profesionalaca iz filmske industrije, njihovo druženje i razmjenjivanje iskustva kroz stručne programe i suradnju s različitim institucijama’, izjavila je Restović.

U Hrvatskom programu, koji se održava od 15. do 22. srpnja, bit će prikazano 16 hrvatskih filmova i 11 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 6 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.

U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi ‘Agape’ Branka Schmidta, ‘Mrtve ribe’ Kristijana Milića, ‘Kratki izlet’ Igora Bezinovića, ‘Fuck off I love you’ Anđela Jurkasa, ‘Dom’ Darija Pleića i ‘Raspuštenice’ Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi ‘Zbog tebe’ Anđela Jurkasa, ‘Goran’ Nevija Marasovića i ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić.

U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi ‘ZG 80’ Igora Šeregija, ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića, ‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’ Čejen Černić i ‘Anka’ Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora ‘Transmania’ i ‘Jedno ubojstvo za van’ Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića ‘Egzorcizam’.

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su ‘Sieranevada’ Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska ‘Roumena’ Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska ‘Catalina’ Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski ‘Dnevnik mašinovođe’ Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski ‘Dan kada je moj otac postao grm’ Nicole van Kilsdonk te ‘Kuća drugih’ Rusudana Glurjidzea (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski ‘Pođi sa mnom’ Igora Šterka, belgijsko-hrvatski ‘Uzvodno rijekom’ Marion Hänsel, talijansko-hrvatski ‘Babilonske sestre’ Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska ‘Hiljadarka’ Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska ‘Naša svakodnevna priča’ Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom, članovi žirija su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

Opširnije na www.pulafilmfestival.hr

M. V.


Pulski filmski festival: Slaba godina ili pravo stanje stvari?

63. Pula: Velika Zlatna Arena filmu Zrinka Ogreste


Koncerti i izložbe – ukras 63. Pule 
Tagged: , , , , , , , , ,