Hrvatsko-talijanska eno-gastro suradnja

Vina-Italija-Regija FVGU organizaciji Osječko-baranjske županije, Autonomne regije Friuli Venezie Giulia (FVG), Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, talijanskog Informesta, te 2. Hrvatskog festivala hrane i vina u Klovićevim dvorima u Zagrebu održana je degustacija vina i hrane iz ovih regija.

Kušanje i sljubljivanje eklektičnih kombinacija vina i hrane prilika je za upoznavanje novih okusa i mirisa te širenje eno-gastro horizonata. Zahvaljujući inicijativi organizatora, umjetnost i vino su povezani na jedan zanimljiv način. Naime, upravo u vrijeme održavanja degustacije, u Klovićevim dvorima održava se i izložba ‘Ventiperuna’, posvećena suvremenoj talijanskoj umjetnosti te prikazuje radove dvadeset umjetnika iz različitih talijanskih regija.

Pršut San DanieleBrojni posjetitelji na večeri ‘vina i umjetnosti’ imali su prilike isprobati ponajbolje kapljice iz vinogorja Baranje, Erduta, Đakova, Feričanca i Iloka – poput Vinarije Kalazić, Vinarije Gerstmayer, Vinarije Josić, Vina Belje, VinarijePinkert, Vinarije Kolar, Vinarije Antunović, Erdutskih vinograda, Vinarije Iuris, Vinarije Brzica, Vinarije Janečić, VinarijeSiber, Vinarije Jakovac, Misnih vina, Vinarije Apostol, Feravina, Vinarije Trs, Vinarija Buhač te mnogih drugih – u kombinaciji s profinjenim pršutom San Daniele koji je autohtoni, ali ujedno i svjetski poznati proizvod iz istoimenog mjesta u Friuliju.

Jednako tako, vina poznatih vinara iz Regije FVG – Konzorcija Colli Orientali del Friuli – sljubila su se s tradicionalnim slavonskim kulenom od slavonske autohtone crne svinje i čvarcima.

Na vinskom druženju, uz vinare iz Slavonije i Baranje predstavila se i Zadruga LETA, koja je osnovana s ciljem trženja proizvoda članica Zadruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema ‘Fajferica’. Prijateljski odnos ove dvije regije postoji već dugi niz godina zahvaljujući međusobnoj suradnji na različitim programima i projektima koje se baziraju na razvoju vinarstva i promociji tipičnih proizvoda.

Čvarci, kulen i kulenova seka od slavonske crne svinjeU zadnje četiri godine kroz program bilateralne suradnje Regije FVG i Osječko-baranjske županije u provedbi su bila tri zajednička projekta – Seenet II, Innowine i Agrowine. Projekt Agrowine imao je za cilj promovirati vino i domaće proizvode Slavonije i Baranje, a sve u cilju brandiranja lokalnih autohtonih proizvoda. Kako je misija i vizija 2. Hrvatskog festivala hrane i vina upravo brandiranje Hrvatske kao nove eno-gastro destinacije, organizatori su odlučili u ambijentu Klovićevih dvora sljubiti eno-gastro ljepote Slavonije i Baranje te Regije FVG i prikazati kako je Hrvatska nova eno-gastro zvijezda na europskom nebu.

Ovo je bila i prilika za najavu 2. Hrvatskog festivala hrane i vina koji će se održati u Areni Zagreb od 3. do 5. travnja te će na jednom mjestu okupiti brojne proizvođače hrane i vina iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja festivala.

Festival ima četiri kategorije – gastronomija, vinarstvo, cake&bake&chocolate i HoReCa – od kojih će svaka kategorija predstaviti najbolje što se trenutno može pronaći na tržištu. Uz veliki izlagački dio, koji će ujedno biti i prodajni, 2. Hrvatski festival hrane i vina imat će izuzetno zanimljiv program poput cooking showova na dvije pozornice s najpoznatijim hrvatskim i inozemnim chefovima, brojne kušaonice na kojima će posjetitelji moći kušati sljubljene zalogaje s hrvatskim vinima te edukativne radionice gdje će biti prilike saznati za svakoga po nešto iz velike riznice eno-gastro znanja.

IMC

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,