Hvar: Virtualni prikaz Starogradskog polja

Arheološki lokalitet Faros je slojevito nalazište u Starom Gradu na otoku Hvaru koje datira iz razdoblja od 4. st. pr. Kr. do 5./6. st. poslije Krista.

Nalazi se na istočnom obodu današnje stare gradske jezgre. Obuhvaća Remetin vrt te starokršćanske dvojne crkve sv. Ivana i ostatke crkve sv. Marije. Obje crkve bile su ukrašene podnim mozaicima, koji su prezentirani u unutrašnjosti crkve sv. Ivana. Zanimljivost je u tome što su na istome mjestu stratigrafski posložene faze antičkog grada, od najranijeg perioda grčke kolonizacije, zatim rimskog do kasnoantičkog vremena.

Arheološki lokaliteti su, inače, zanimljivi posjetiteljima, ali korištenjem modernih tehnologija uspjelo ih se učiniti atraktivnijim i približiti za sve generacije.

Promocija projekta ‘Virtualni prikaz Starogradskog polja’ održana je na arheološkom lokalitetu Faros. Predstavljen je projekt koji je napravljen u sklopu Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem i sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija.

Tako posjetitelji imaju priliku na arheološkom lokalitetu Faros u Starome Gradu na Hvaru, kroz modernu tehnologiju, otkriti lokalnu baštinu; insule, cisternu, amfore i kako je izgledao lokalitet Faros u prošlosti. Uz interaktivan samostojeći zaslon mogu na jednom mjestu otkriti čari Starogradskog polja pod zaštitom UNESCO-a. Preko zaslona posjetitelji će jednostavno moći vidjeti sve lokalitete unutar Starogradskog polja uz opise tih lokaliteta, fotografije, video i 360 snimanje. Prikazana je cjelokupna UNESCO baština otoka Hvara, Starogradsko polje, suhozidna gradnja, Procesija za križem, mediteranska prehrana, klapsko pjevanje, čipka od agave i sve znamenitosti na području grada.

Korištenjem VR naočala posjetitelji se mogu prošetati rekonstruiranim lokalitetom te vidjeti kako je sve izgledalo u prošlosti, tipične amfore, cisterne, bedeme, antičku luku, faroski novac u 3D. Svojevrsni povratak u prošlost uz pomoć VR naočala pružit će jedinstveno iskustvo, a posjetitelji će moći zaigrati igru s lukom i strijelom te upisati svoje ime u virtualnu knjigu gostiju.

A. U. / Foto: UNESCO


Tagged: , , , , , , , , ,