Stari Grad među finalistima za najbolju filmsku lokaciju

Stari Grad na Hvaru je kao lokacija filma ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ odabran je među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju za snimanje.Ovaj se grad prema izboru Europske mreže filmskih komisija (EUFCN) našao tako u društvu švicarskih otoka Brissago (film Dawn Chorus), grčke plaže Chiliadou (film Trokut tuge), škotskog grada Portsoya (šesta sezona serije Peaky Blinders) i njemačkog hotela Schlosshotel Kronberg (film Spencer).

O pobjedniku i nositelju ove vrijedne titule odlučuje se javnim glasanjem koje traje do 31. siječnja. Pozivaju se čitatelji da svojim glasom u finalu podrže Stari Grad kao najbolju europsku filmsku lokaciju – glasati možete ovdje.

Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’, povodom odabira Starog Grada u finale izbora za najbolju lokaciju kaže: ‘Naša cijela ekipa je baš zadovoljna ovim izborom EUFCN-a, a što se mene osobno tiče, moram reći da je i meni Stari Grad jedna od top pet svjetskih lokacija, tako da se i moj osobni izbor poklapa s mišljenjem žirija. Ljeto kada sam naučila letjeti je prekrasna topla priča koja je došla do srca mnogih, a Stari Grad, otok Hvar i njegovi ljudi imali su značajan doprinos u tome.’

‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ obiteljski je film o šarmantnoj, ali emotivnoj ljetnoj avanturi prema istoimenom romanu Jasminke Petrović. ‘Sjajan stil pisanja romana trebalo je prenijeti na film koristeći različite alate. U tom smislu, sam grad nam je pomogao da postavimo ton nostalgije i ugođaja koji su ključni za naš film. Iako vrlo popularno turističko odredište, grad je sačuvao svoj mediteranski izgled i lokalne tradicije u arhitekturi, vrtlarstvu, stilovima odijevanja, kao što i njegovi građani nastavljaju njegovati stare običaje i tradiciju. Mislili smo da ćemo morati napraviti značajan dio scenografije, ali ona je zapravo već bila tu, samo smo morali paziti kako sve to uhvatiti i zadržati autentičnu atmosferu’, pojašnjava koproducentica filma Ankica Jurić Tilić.Stari Grad dijeli godinu rođenja s Aristotelom, a bio je dom slavnog pjesnika i mislioca Petra Hektorovića, koji je sagradio najljepši renesansni spomenik Starog Grada, utvrđeni ljetnikovac Tvrdalj. Upravo je jedna od najupečatljivijih scena filma snimljena u Tvrdlju i to ona u kojoj se djeca zaklinju da nikada neće dopustiti da ih išta rastavi. Sama lokacija naglašava snagu zakletve, jer je gradnjom Tvrdalja Petar Hektorović materijalizirao svoju ideju stvaranja mikrokozmosa; malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja stvorenja – ribe, ptice, biljke i ljudi. Najistaknutije obilježje Tvrdlja je ribnjak okružen trijemom, a iznad njega se uzdiže golubinjak. Tvrdalj je i kamena knjiga u koju je pjesnik uklesao desetke natpisa, od kojih jedan ispisan do ribnjaka glasi: Fede e realtà o quanto è bella (Koliko su lijepe vjera i stvarnost). Kamene kuće uz more, vinogradi i maslinici čije su međe ucrtane prije 2400 godina, a i danas ih jasno pratimo duž linija suhozida, razlog su zbog kojeg su Starogradsko polje i povijesna jezgra grada uvršteni na popis mjesta svjetske baštine UNESCO-a.

Film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ režirao je Radivoje Andrić u produkciji Sense Production (RS) te u koprodukciji s Kinoramom (HR ), Art Fest-om (BG), Silverart-om (SK) i Doli Media Studiom (BG). Film je sniman u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. Kino distribuciju je započeo u veljači 2022. godine gdje je na razini regije dosegao brojku od 250.000 gledatelja, od čega ih je oko 34.000 bilo u Hrvatskoj.EUFCN-ova Nagrada za najbolju lokaciju 2022. pobjedniku će biti uručena u veljači na Europskom filmskom sajmu – EFM 2023 u Berlinu. Svi sudionici glasanja sudjeluju u nagradnoj igri, a jedan sretni dobitnik osvojih će putovanje na pobjedničku lokaciju.

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 30 zemalja.

I. S. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,