Stari Grad: Retrospektivna izložba Tatjane Politeo

U Galeriji Juraj Plančić u sklopu Muzeja Staroga Grada na Hvaru svečano je otvorena retrospektivna izložba likovne umjetnice Tatjane Politeo.Izložba ‘Retrospektiva – 20 godina’ obuhvaća izbor 35 radova iz 18 ciklusa nastalih u proteklih 20 godina odnosno od njezine prve samostalne izložbe 2000. godine u Galeriji CEKAO u Zagrebu. Posjetitelji mogu pobliže istražiti bogatstvo i raznolikost izričaja, tehnika i sadržaja umjetnice koja stvara u različitim medijima – od klasičnog slikarstva na platnu, preko kolaža i radova u staklu do drvenih objekata. U svom radu Tatjana Politeo često kombinira različite tehnike poput akrila, pastela, krede, spreja, olovke, konca, tekstila i slikarskog morta, a u njezinu opusu vidljivi su utjecaji gestualnog slikarstva, enformela, art-bruta, pop arta, street arta, stripa i ilustracije.

Ravnatelj Muzeja Staroga Grada, Aldo Čavić, istaknuo je kako Muzej ove godine u izložbenoj sezoni ugošćuje umjetnice vezane uz Stari Grad. Autorica predgovora, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, naglasila je kako Tatjana Politeo aktivno, predano i kontinuirano djeluje punih 20 godina, a da se pritom nije priklonila mainstream trendovima što bi vjerojatno olakšalo i ubrzalo njezin proces etabliranja na hrvatskoj likovnoj sceni već je odabrala duži, a samim time i teži put na kojem je slijedila vlastiti unutarnji glas te stvarala i oblikovala kako iskreno osjeća. Publika je to prepoznala i nagradila njezinu autentičnost.

Švec Španjol je istaknula kako se Tatjanini ciklusi međusobno uvelike razlikuju, ali ih objedinjuje prepoznatljiv senzibilitet koji karakterizira vedrina, dječja zaigranost i humor dok problematizira životne i svima nama bliske teme. Također je rekla kako je potrebno potpuno vladanje materijom kako biste mogli kontinuirano istraživati, eksperimentirati i stvarati nešto novo, a da pritom ostanete svoji. Kustosica je zaključila da je Tatjana Politeo u tome uspjela zahvaljujući spoju predanog rada, neiscrpne inspiracije, autentičnog duha i suverenog vladanja materijom.

S. S.


Tagged: , , , , , , , , , , ,