Idealan ručak: Pizza i pjenušac u podne

U restoranu Rosetina u Sv. Križu Začretju održana je neuobičajena enogastro radionica projekta ‘Abeceda finih zalogaja – na slovo P: pizza & pjenušac u podne’, kao promotivni događaj Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su predstavljeni ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja.Radionicu je vodila Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina uz Ines Logožar, vlasnicu Rosetine, restorana unutar trgovačkog centra Fashion Outlet Roses.

Spoj ‘Pizza & pjenušac’ pokazao je sudionicima radionice da je za vrhunski užitak potrebno samo malo kreativnosti i volje te da se, nakon radionice, polaznici i sami mogu okušati u pjenušavim kombinacijama s pizzom. Na jelovniku je bilo pet sljedova i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija Vuglec, Petrač i Bolfan.

Nakon aperitivnog pjenušca Vuglec extra brut (cuvée više sorti – chardonnay, belina, kraljevina, graševina, rajnski rizling i silvanac) i predstavljanja ponude Rosetine – prvi slijed ponudio je pizzu Margheritu uz novi ružičasti pjenušac vinarije Petrač BregH Rosé. Tom je prigodom i spomenuta priča o nastanku pizze Margherite koja u tri osnovna sastojka (ekstradjevičansko ulje, mozzarellu ‘di bufala’ i rajčice San Marzano) daje puno. Talijani kažu da je prva pizza nastala oko 1600. godine, tada je bila začinjena tek češnjakom, masti i soli, a u 19. stoljeću dolazi do ‘povijesnog braka’ rajčice s mozzarellom kada u Napulju pizza majstor Raffaele Esposito spravlja pizzu za kraljicu Margheritu, ženu kralja Umberta I., u bojama talijanske zastave. Talijani uz Margheritu preporučuju rosé, pa je ova kombinacija bila svima privlačna i ukusna.U drugom slijedu, uz Zagorsku pizzu (rajčica, mozzarella, špek, ružmarin, ulje s češnjakom) spojen je odležani pjenušac vinarije Vuglec – Baronial brut (na bazi chardonnaya s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorskih belina), kompleksniji, jači, šampanjskih nijansi – Zagorska pizza mu je bila dobra pratnja.

Treći slijed bila je pizza s četiri vrste sira Quattro formaggi (rajčica, mozzarela, parmezan, gorgonzola, gouda, maslinovo ulje, bosiljak) uz puni, zaokruženi i kremozni pjenušac Centurion Gold Bolfan, blanc de blancs.

Četvrti slijed podsjetio je na more – klasična ‘morska’ pizza Frutti di mare (rajčica, mozzarella, plodovi mora, maslinovo ulje s češnjakom) spojena je s Petračevim bijelim pjenušcem BregH blanc de blancs. Dobra, ukusna i fina kombinacija.

Peti slijed otvorila je Rozalia Vuglec, pjenušavo ružičasto vino od frankovke i crnog pinota, koja je okusom, mirisom i bojom pratila pizzu Rosetinu (rajčica, mozzarella, pršut, maslinovo ulje, svježa rikola, cherry rajčice, parmezan) ! Izvrsna kombinacija.

Šesti slijed su bili deserti – kreme od crne i bijele čokolade i ‘Rapsodija Rosetina’, tijesto pizze uz preljev od čokolade i Nutelle s jagodama i Jasminka, pjenušavo slatko vino nastalo u suradnji dviju vinarija Vuglec i Bodren. Vino je nastalo od 50% Chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Odležava na kvascima približno 5 godina. Dodatkom ledenog vina Bodren kao ekspedicionog likera, ovaj pjenušac dobiva medne i botritične note koje su fino pratile desert.

Iznenađenje za kraj – prvi crveni zagorski (i hrvatski crveni pjenušac od sorte cabernet sauvignon) iz 2010. godine, iz arhive vinarije. Iako nije bio namijenjen dugom odležavanju, kao eksperiment vinarije, životni mu je vijek dug, prevladavaju ‘starije, tercijarne’ note, ali i dalje ima dobru pitkost i postojane mjehuriće.

Polaznici radionice sudjelovali su u nagradnoj igri – trebalo je napisati haiku s temom pjenušca i pizze u Zagorju, a dvoje najsretnijih je nagrađeno ručkom za dvoje u Rosetini i pjenušavim vinima Vuglec.Evo pobjedničkih stihova:

U iskričavo jutro
Uživanje u osjetilima
Zagorska ljepota.
(T.H.J.)

Z. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , ,