Iggy Pop: Stigao je album Free

Nezaustavljivi Iggy Pop već je više od pola stoljeća sinonim za sirov, energičan i bezrezervni rock’n’roll. Ovaj svevremenski 72-godišnjak, pravog imena James Osterberg Jr., tri godine nakon hvaljenog studijskog albuma ‘Post Pop Depression’ predstavlja 10 novih pjesama okupljenih na album simboličnog naziva ‘Free’.

‘Free’ je njegov 18. po redu samostalni studijski album, a oslikan je paletom šarolikih i snažnih emocija koje se prelijevaju iz pjesme u pjesmu: ‘Na ovom albumu drugi glazbenici u moje ime šalju određenu poruku, ali ja posuđujem svoj glas. Po završetku koncertnog ciklusa koji je uslijedio nakon objave albuma Post Pop Depression, osjećao sam se kao da sam se riješio kronične nesigurnosti koja je predugo imala utjecaj na moj život i karijeru’, otkrio je Iggy.

Bez obzira na novootkriveno samopouzdanje, legendarni rocker priznaje kako mu navedeno razdoblje nije proteklo u posve bezbrižnom tonu: ‘U meni se javio osjećaj potpune iscrpljenosti. Osjetio sam kako se pojavila želja da okrenem leđa i napustim sve. Želja za slobodom. Znam da je to nestvarno i da je sloboda samo osjećaj, ali čitav sam život vjerovao da je sloboda jedino čemu čovjek treba težiti. Free je album za kojeg me inspiracija neplanirano pronašla, a nastao je zato jer sam mu se prepustio.’

Utjecajni glazbenik i član Rock and Roll kuće slavnih krajem lipnja je objavio reizdanje ‘izgubljenog’ albuma ‘Zombie Birdhouse’, koje je uslijedilo netom nakon što je svoju svestranost potvrdio ulogom u filmu Jima Jarmuscha ‘The Dead Don’t Die’.

S. H.


Tagged: , , , , ,