In memoriam: Boris Bućan (1947.-2023.)

Boris Bućan rođen je 15. ožujka 1947. godine u Zagrebu. Godine 1967. završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, a studij nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1972. godine.

Za Borisa Bućana može reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu. Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu…

Prvi je hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e. Među njima je i Bućanov najpoznatiji plakat ‘Žar ptica’ koji je izrađen za HNK Split 1983. u povodu premijere baleta Igora Stravinskog. Taj plakat ilustrira poštansku marku i nalazio se na naslovnici kataloga izložbe ‘The Power of Poster’ londonskog Victoria & Albert Museum posvećene najuspješnijim svjetskim plakatima.

Boris Bućan do sada imao je više od osamdesetak samostalnih te je nastupao na oko 160 kolektivnih izložbi. Izlagao je na Venecijanskom bijenaleu, na Bijenalu u Sao Paolu, Trijenalu u Milanu… Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svom fondu ima čak 350 njegovih plakata.

Od 1984. zabilježio više od 20 vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja (mnoga od toga su Grand Prix).

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika zahvaljuje Borisu Bućanu na iznimnom doprinosu hrvatskoj likovnoj sceni.

Foto: HDLU


Boris Bućan: Izložbe u Gliptoteci i Kabinetu grafike HAZU


Tagged: , , , , , , , , ,