In memoriam: Duško Valentić (1950.-2024.)

Kazališni, televizijski i filmski glumac Duško Valentić, kojeg će šira publika najviše pamtiti po ulozi Papundeka u seriji ‘Velo misto’, preminuo je u nedjelju, 9. lipnja u Zagrebu, u 75. godini.

Duško Valentić rođen je 31. siječnja 1950. godine u Pančevu, a u Zagreb se preselio kada je imao sedam godina. Na zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti upisao se još prije mature, a tijekom cijele karijere bio je u stalnom angažmanu Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Ostvario je šezdesetak filmskih i televizijskih uloga, a kazališna publika pamtit će ga po onima ostvarenim u matičnom kazalištu, primjerice u Voltaireovu ‘Candideu’ ili u Shakespeareovu ‘Othellu’. Zapažene uloge ostvario je u djelima Bena Jonsona, Luigija Pirandella, Eduarda De Filippa, Ive Brešana, Horvatha von Odona, Milana Begovića, F.M. Dostojevskog, A.P. Čehova, Friedricha Schillera, Augusta Strindberga…

Glumio je i u ‘Kroatenlageru’, predstavi nastaloj po Krležinim djelima, u predstavi ‘E, moj sokole’ po motivima Kozarčeva ‘Đuke Begovića’, bio je i Grga Čokolin u ‘Zlatarevu zlatu’, Robespierre u ‘Dantonovoj smrti’, Knez Miškin u ‘Idiotu’.

Bogatu filmsku karijeru počeo je ulogom Tomahavke u seriji ‘Kuda idu divlje svinje’ (1971.), a nastavio je ulogama u filmovima ‘Tomo Bakran’ (1978.), ‘Novinar’ (1979.), ulogom Lojzeka u ‘Horvatovom izboru’, ulogom Žgolje u filmu ‘Vrijeme za…’ (1993.)… Ostvario je, između ostalog, i ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji ‘Lost Country’ Vladimira Perišića (2023., Kinorama) koja je svjetsku premijeru imala u sklopu paralelnog programa Filmskog festivala u Cannesu – Tjedan kritike (Semaine de la Critique).

Tumačio je, također, jednu od uloga u seriji ‘Kumovi’, kao gost pojavljivao se u serijama ‘Bibin svijet’ i ‘Naša mala klinika’, a uz ostalo, glumio je i u telenoveli ‘Ponos Ratkajevih’.

Široj publici Duško Valentić najpoznatiji je po ulozi Papundeka u televizijskoj seriji ‘Velo Misto’, u kojoj je glumio uz Borisa Dvornika, Zdravku Krstulović, Mustafu Nadarevića, Borisa Buzančića, Špiru Guberinu i Ivu Gregurevića.

HAVC / Foto: Gavella


Tagged: , , ,