In vino veritas by Tomislav Radić: Vinske igre

‘V breg se penje
trs za trsom,
bota sakom v šaki,
prignuli se k zemli doli,
čas, i vrh bu taki.’
(Nikola Pavić,1898.-1976.)

Mnogi u svijetu znaju da je Hrvatska bila viceprvak u nogometu, ali malo ih u svijetu zna da se u Hrvatskoj proizvode odlična vina.

Šesto izdanje vinskog sajma Vinart Grand Tasting održano je na novoj lokaciji na otvorenom, na platou Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Nastupilo je 120 vinarija iz svih vinorodnih područja Hrvatske. Na ovom vinskom sajmu mogla su se kupiti najbolja hrvatska vina tako da sada mnogi uz čašicu gledaju utakmice Europskog nogometnog prvenstva.

Na Vinartu, među ostalima, u slavonsko-baranjskoj reprezentaciji bili su i Jasna Antunović sa svojim nagrađenim vinima te Vlado Krauthaker, Iločki podrumi, Kutjevo, Belje, Buhač…

Primorsko-goransku županiju zastupale su dvije vinarije Katunar – Vinarija Ivana Katunara i vinarija Katunar Wine Estate.

U dalmatinskom sastavu bio je i Grabovac, koji uz ostalo ima i rijedak Trnjak, potom Bire Grk – Defora ’18 maceriran u hrastu, Kiridžija, Hvar Hills, Korta Katarina, Krolo, Krajančić… Zanimljiva je malo znana vinarija Baraka iz Srime kraj Šibenika, koja ima sve s tog podneblja od maraštine do babića i lasine. Tu su bili i Sladić iz Plastova i Crvik iz Konavala s malvasijom dubrovačkom.

Međimurje su predstavljali Cmrečnjak, Jakopić, Štampar…U reprezentaciji Plešivice, na kojoj su 33 registrirana vinara i na stotine vinara hobista, bila su i vina Velimira Koraka, koji je nedavno uz vinariju otvorio i hotel. Franjo Kolarić ima razna vina, pa i ona iz amfore, a ovom prigodom održao je radionicu ‘Pinot sivi MasterClass by Coletti’. On je prvi vinar u Hrvatskoj koji vino iz amfore i macerate puni u keramičku bocu, jer se tako može očuvati bez doticaja svjetlosti. Plešivicu su zastupali još Griffin-Ivančić, Šember, Šoškić, Jagunić, Kurtalj, Režek…

Prigorski vinari iz Svetog Ivana Zeline ponudili su svoja poznata vina, među kojima je i Kraljevina. Od te autohtone sorte nastaje extra brut pjenušac Kraljica, koji je ponudila jedna od Vinskih kraljica u prijašnjim mandatima, a danas dr. sci. Ivana Puhelek Purek, zaposlena u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Dakako, na Vinartu su bili i Karlo i Željko Kos. Karlo preuzima očevu vinariju i nastavlja s odličnim vinima: Kraljevina, Rajnski rizling, Chardonnay, Graševina, Kerner i Crni pinot. Kos proizvodi i pjenušce Anita i Anita Rusola brut.

Došli su i Istrani, najavivši vinsku izložbu s najduljom tradicijom u Hrvatskoj, 27. Vinistru, koja će se održati u Poreču u uvali Peškera od 18. do 20. lipnja. Prije Vinarta, Nikola i Albert Benvenuti organizirali su u Zagrebu druženje s novinarima i vinskim trgovcima na kojem su predstavili vina koja su se sada kušala i na Vinartu: Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016. Među predstavnicima Istre bili su i dvije neovisne vinarije Bernobić, Cossetto, Degrassi, Damjanić, Matošević, Bertoša i Cattunar.

Hrvatsko zagorje dostojno je predstavljala vinarija Kopjar, koja je osvojila nova odličja na međunarodnom ocjenjivanju vina International Wine Challenge. Kopjar Cuvée ’19. osvojio je srebro, a broncu Rajnski Rizling ’19. i Pinot Noir ’18, dok Cabernet Sauvignon ’18. i Chardonnay ’18. dobivaju preporuke. Vinarija Kopjar osvojila je i dva zlatna odličja za svoj Sauvignon blanc 2019 i Sauvignon blanc 2020 na najvećem međunarodnom ocjenjivanju sauvignona Concours Mondial du Sauvignon u konkurenciji od 1120 uzoraka iz cijeloga svijeta. Od svojih početaka, 2012. godine, dobivaju priznanja od Decantera i IWC-a te su najnagrađivanija vinarija sjeverozapadne Hrvatske.

I Koprivničko-križevačka županija imala je svog igrača, Marijana Matočeca, čija je Graševina bila u pripetavanju za prvo mjesto na nedavno održanom festivalu u Kutjevo, a na Vinokapu u Kaptolu s Pinotom sivim postao je šampion.

Kao uvod u Vinart održane su 24 vinske radionica. Korona zbogom, kreće se ponovno u vinske prezentacije i reprezentacije! Čekalo se dugo da se vrate ‘vinska vremena’. Vinari će prodavati, a vinoljupci uživati u odličnim vinima.

‘Odnesli su grožđe. Glasi veseli
Po pote strme se razleteli’
(Ivan Goran Kovačić,1913.-1943.)

Objavljeno u Agroglasu 16. lipnja 2021.


Tagged: , , , , ,