In vino veritas by Tomislav Radić: Zlato za Kopjara

‘Na stolu je krčag vina,
tanjuri, čaše i jela,
i grančica ružmarina.
A vani pod prozorima
vrh bijelih zagorskih sela
umire jesenji dan’
(Gustav Krklec 1899.-1978.)

Vinarija Kopjar osvojila je dva zlatna odličja na najvećem međunarodnom ocjenjivanju sauvignona Concours Mondial du Sauvignon za svoj Sauvignon blanc 2019 i Sauvignon blanc 2020, u konkurenciji od 1120 uzoraka iz cijeloga svijeta.Time je nastavljen uspon na svjetskoj sceni sauvignona, od prošle godine, kada je Robert Kopjar za svoj vrhunski Sauvignon blanc osvojio srebro kao jedino hrvatsko odličje na tom prestižnom sortnom ocjenjivanju.

Kopjar Sauvignone odlikuje sortnost. Osjeća se cvijet bazge, herbalnost koprive i svježe pokošene trave te voćnost ogrozda i marakuje. Umjerenih su kiselina i alkohola, naglašene mineralnosti i voćnosti i ugodnog dugotrajnog završetka. Lijepo prate jela poput kozjih sireva, proljetnih rižota, školjkaša, jastoga i azijskih specijaliteta.

Vinarija Kopjar od svojih početaka, od 2012., dobiva priznanja i najnagrađivanija je vinarija sjeverozapadne Hrvatske. Godine 2017. Sauvignon Kopjar osvojio je prvi put Decanter i IWC broncu. Prvo Decanterovo srebro osvojio je za Rajnski rizling koji krasi sklad između prirodnih kiselina i neprevrelog sladora, dok je citrusno petrolejska aroma obogaćena finom mineralnošću te diskretnim botrytisom. Prošle godine bilo je pet Decanterovih odličja – Graševina berba 2019. nagrađena je srebrom, a brončanim su medaljama nagrađeni Sauvignon 2019, Rajnski Rizling 2018, Chardonnay 2018 i Muškat Žuti 2019.

Uz bijela vina, po kojima je vinarija poznata, Kopjar se ponosi i crnim – Cabernet sauvignon i Crni pinot, dok je Cuvée Kopjar sve traženije kućno vino vrhunskih restorana, a odlikuju ga svježina, voćnost i niski alkoholi. Trenutno je u etapi dozrijevanja nekoliko pjenušaca.

Vinarija Kopjar djeluje u sklopu poduzeća Comet iz Novog Marofa, a vinogradi, četiri hektara s 22.000 trsova i vinski podrum smješteni su na samom rubu Varaždinske županije, na granici s Krapinsko-zagorskom županijom u mjestu Podrute.

Vinograd je preuzet od Zdenka Freesea koji je bio jedan od prvih ekoloških vinara u Hrvatskoj. Za Roberta Kopjara bio je to nastavak tradicije proizvodnje vina, jer je još kao dječak radio u očevu vinogradu i podrumu. U obnovi vinograda i vinarije korištena je vinska omotnica iz fondova Europske unije. Obnovljena je vinarija kapaciteta 50.000 litara, nabavljena nova oprema i uređena vinoteka s kušaonom vina za tridesetak gostiju na ukupno 400 m2. Također sredstvima fondova EU obnovljeni su stari nasadi sadnjom 5000 sadnica sauvignona i žutog muškata.

Za grožđe nisu korištena mineralna gnojiva, zaštitna sredstva, pesticidi i herbicidi. Ekološko vinarstvo organizirano je u sustavu grupe Comet u kojoj djeluju Vinarija Kopjar i poduzeće Pro-eco. Svi preparati imaju certifikate izdane od ovlaštenih certifikacijskih kuća Europske unije. Sve te proizvode koje nudi ekološkim proizvođačima Kopjar i sam koristi u vinogradima i u voćnjacima kod Karlovca. To su Kopjarovi test poligoni, pa se potrošačima nudi ono što je u praksi potvrđeno.

‘Zbog tla i podneblja u varaždinskom kraju mogu se proizvesti svježa i kvalitetna vina s nižim alkoholima, a to je ono što tržište i vinoljupci sve više traže’, kaže Kopjar i dodaje da će pokušati obnoviti i neke stare autohtone sorte poput Beline te proizvesti vina od starih sorti koja će biti prepoznata ne samo u Hrvatskoj nego i na vanjskim tržištima.

‘Između ljudi što pjevaju život
I grabe užitke iz noći i vina,
Ima ih koji padajuć rastu,
Padajuć rastu kao lavina.’
(Dobriša Cesarić 1902.-1980.)


Tagged: , , , , , , ,