Internacionalna konferencija Graševina bez granica

U Zagrebu je, u hotelu International, uspješno održana prva Internacionalna konferencija Graševina bez granica. Otvorili su je potpredsjednik Udruge Graševina Croatica Marijan Knežević i tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić te vinski stručnjak Saša Špiranec.
Tom prilikom Igor Barbarić istaknuo je: ‘Kada govorimo o graševini odmah pomislimo na vrhunsko hrvatsko vino iz Slavonije ili Podunavlja. Da je to najzastupljenije hrvatsko vino govore nam i zadnji dostupni podaci da se graševina kao sorta uzgaja na 4.688,44 hektara što čini 24,8 % ukupnih sorata u Hrvatskoj te je stavlja na prvo mjesto ispred svih. Broj trsova na kojima uspijeva graševina u Hrvatskoj je nevjerojatan – 21.328.778 komada. Proizvodnja graševine procjenjuje se na oko 17–20 milijuna litara godišnje, a starost najvećeg dijela vinograda od 4 do 11 godina, stoga je potencijal ogroman. Smatram da je graševina najznačajnija sorta i vino regije koje će kroz svoj daljnji razvoj tek dati puni potencijal.’

Marijan Knežević, potpredsjednik udruge Graševina Croatica dodao je: ‘Drago mi je da smo krenuli s prvom konferencijom o graševini, koja je prilika da se i mi iz Hrvatske, i naši današnji gosti, u potpunosti upoznaju s graševinama iz Slavonije, Baranje i Srijema, kroz vina svakoga od 19 podruma koji su članavi udruge Graševina Croatica. Ova konferencija je logična posljedica priče koju smo pokrenuli 2011. godine osnutkom udruge, kada smo stavili naglasak samo na graševinu, a kroz ove godine profilirali smo i sve ostale sorte naših podruma ukomponirane s turističkom i gastro ponudom svake od destinacija. Naravno, ovo je i prilika i da se pobliže upoznamo i sa smjerovima i stilovima graševine, koje dolazi iz nama susjednih zemalja.

A Saša Špiranec dodao je kako je zadovoljan iznimno kvalitetnim inozemnim predavačima i kvalitetnim sadržajima izlaganja te interakcijom sudionika konferencije.

L. D.


Graševina Croatica: Kakva je bila berba 2016.


Kutjevo: Graševino, tko te ne bi volio


Tagged: , , , , , , , , , , ,