Istarski sirevi Špin s vinima Laguna

U zagrebačkom Velvet Caféu održana je prezentacija Istarskih sireva Špin, proizvedenih isključivo od svježeg mlijeka s domaćih farmi.Domaćin druženja bio je poznati eno-gastro stručnjak Rene Bakalović, koji je uzvanike vodio kroz predstavljanje i kušanje sireva, a u opuštenoj atmosferi posjetitelji su se nadmetali u prepoznavanju pojedinih sireva, tzv. blind tastingu. U ime Agrolagune, okupljene su pozdravili Mia Vukdragović, voditeljica marketinga i Saša Ukušić, rukovoditelj komercijale koji je predstavio proizvodnju i specifičnosti Istarskih sireva Špin. ‘Sir Špin osvaja svojom profinjenošću i jednostavnošću okusa, a tajna je u tome što ne interveniramo u prirodne procese. Na taj način dobivamo prirodni, ukusni sir sa snažnom vezom s lokalnim teritorijem’, istaknula je na predstavljanju Mia Vukdragović.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka te su dio dugogodišnje Agrolagunine tradicije, koja traje više od 30 godina. Mlijeku se ne oduzima masnoća i ne rade se nikakve korekcije pomoću aditiva tako da je okus sira podložan sezonskim varijacijama pašnjaka, što je prava posebnost sireva Špin. Sirana Špin nalazi se na istoimenoj lokaciji Stancija Špin u Taru te je udaljena samo 10 minuta vožnje od Poreča.

Kvalitetu potvrđuju brojne nagrade na prestižnim lokalnim i svjetskim natjecanjima. U ponudi sirane Špin nalaze se u kategoriji tvrdih sireva – kravlji sir, ovčji sir, miješani sir proizveden od kravljeg i ovčjeg mlijeka, kravlji sir odležan u vinu teran, kravlji sir odležan u vinu muškat ruža te miješani sir u orahovom lišću. U kategoriji polutvrdih sireva su mladi kravlji sir, kravlji sir s maslinama i kravlji sir s tartufima, a tu su i Gran Istriano (ekstra tvrdi sir koji dozrijeva minimalno 12 mjeseci i proizvodi se u kolutima od 11 kg te neizostavne kravlja i ovčja skuta.

Osim u iznimnom okusu kvalitetnih Istarskih sireva Špin te jelima pripremljenim od skute i kravljeg sira, gosti su uživali u sljubljivanju sireva s vinima u čemu ih je vodio poznati Agrolagunin enolog Milan Budinski. Za dobrodošlicu je uz sireve serviran i Perla rose pjenušac, lagano pjenušavo piće napravljeno od 100% sorte Teran koje od nedavno postoji na tržištu i u malom pakiranju od 0,187 l te je idealno za ljetno uživanje i posebne prigode, a odličan je i kao dodatak za pripremanje poznatih mješavina pića.

E. S. / Foto: Goran Stanzl (Pixsell)


Tagged: , , , , , , , , , ,