Iva Lulić: Mitska bića Hrvatske

U ponedjeljak, 13. kolovoza (21 sat) u Galeriji Višeslav – ninskoj Baroknoj kući otvara se izložba fotografkinje Ive Lulić pod nazivom ‘Mitska bića Hrvatske’.Iva Lulić, poznata po svojim bajkovitim fotografijama nadnaravnih bića, u Ninu predstavlja fotografije inspirirane hrvatskim narodnim vjerovanjima, mitovima i legendama. Na izložbi će tako biti izloženi radovi iz dva autoričina ciklusa: ‘Krk-otok vila’ i ‘Podravina između mitova i legendi’ objedinjeni pod nazivom ‘Mitska bića Hrvatske’.

U ciklusu ‘Krk-otok vila’ autorica je oživjela krčku legendu o naseljavanju otoka Krka i susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom Divÿcom. Riječ je o projektu nastalom u suradnji autorice i Centra za kulturu grada Krka koji osim što nas uvodi u svijet legendi, ukazuje i na raznolikost otočnih krajolika koji su kao kulisa vilinske predstave odabrani u suradnji s Javnom ustanovom Priroda, otočnim općinama i njihovim turističkim zajednicama.

Ciklus ‘Podravina između mitova i legendi’ obrađuje vile, vještice, vodenjake, more kao i druga nadnaravna bića Podravine i rezultat je autoričina četverogodišnjeg rada u Podravini. Snimanja su se odvijala diljem Podravine, a nadnaravna bića uprizorilo je lokalno stanovništvo ovog kraja.

Po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja, Iva Lulić u svojim projektima uspješno spaja fotografski medij i tradicionalne ikonografske elemente vezane uz nadnaravna vjerovanja, a svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo.

Fotografkinja je dosad realizirala nekoliko umjetničkih projekata i značajan broj samostalnih izložbi kojima je zajedničko da prilikom njihova stvaranja ne koristi moderne mogućnosti računalnih efekata, već poput starih majstora analogne fotografije stvara svoja djela koristeći svjetlo. Ono je osim elementarne oblikovne uloge u fotografiji i sredstvo stvaranja atmosfere i značenja, naglašavajući prirodu paralelnog, oku nevidljivog svijeta.

U Ninu gostuje drugi puta; 2013. predstavila se izložbom ‘Vile i vilenjaci Artusi’, fotografskim projektom koji je privukao iznimnu pozornost publike i struke i za koji je ova fotografkinja nagrađena godišnjom nagradom ULUPUH-a za najbolju mladu umjetnicu 2012. godine.

Branka Hlevnjak, likovna kritičarka o izložbi: ‘Dovoljan je pogled na svaku od fotografija pojedinačno, pa da Ivi Lulić priznamo da je velika majstorica fotografskog iluzionizma. Istodobno, to su realne fotografije ambijenata, prirodnih ljepota, fotografije izvrsne rasvjete i skladnih boja. U kontrapunktu prirodne veličanstvenosti i umjetne i umjetničke intervencije utemeljene na tradicijskoj ikonografiji, pučkoj i pradavnoj mitskoj predaji, cijeli projekt postaje mnogo više od same fotografije. Fotografija je Ivi Lulić samo sredstvo za oživljavanje najdubljih sjećanja, koji se javljaju u fragmentima utkani u suvremeno duhovno nasljeđe.’

Iva Lulić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu – Studij dizajna, gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film. Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu. Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine djelujući kao nezavisna fotografkinja. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Osim značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu realizirala je nekoliko autorskih umjetničkih projekata: ‘Vile i vilenjaci – Artusi’ (2010.), ‘Svijet Artusa – Gorski kotar’ (2011.), ‘Krk – otok vila’ (2013.), ‘Snoviđenja prošlosti’ (2013.), ‘Nekoć u Vrbovcu’ (2014.) te ‘Podravina između mitova i legendi’ (2012.-2015.).

I. L.Tagged: , , , , , , ,