Ivan Meštrović: Portreti suvremenica i suvremenika

Otvorenje izložbe ‘Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika’ održat će se u četvrtak 20. siječnja (19 sati) u Galeriji AMZ u Zagrebu.

Ivan Meštrović, Dorothy Una Ratcliffe, portret, Leeds, 1917., vlasništvo Atelijera Meštrović, Zagreb

Nakon što je u listopadu i studenome 2021. godine izložba ‘Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika’ bila postavljena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, čime je prvi put tamošnjoj publici predstavljen opus jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara, projekt će s predstaviti i zagrebačkoj publici.

U Galeriji AMZ – Arheološkoga muzeja u Zagrebu – izložit će se 15 skulptura iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića (Split-Zagreb), Gliptoteke HAZU (Zagreb), Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb) i Galerije umjetnina (Split). Ovaj izbor pruža uvid u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića.

Odabir portreta koji je načinila autorica izložbene koncepcije, viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu, Barbara Vujanović, svjedoči o stilskom razvoju jednog od ponajboljih portretista 20. stoljeća – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja.

A. M. / Foto: Zoran Alajbeg


Tagged: , , , , , , , , ,