Ivana Kalogjera predstavila knjigu Nismo same

Novinarka i predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera predstavila je knjigu ‘Nismo same’, u kojoj je sabrala intimne ispovijesti žena oboljelih od raka, njihovih partnera, članova obitelji i prijatelja.

Nakon Interlibera, promocija knjige ‘Nismo same’ (Profil, 2019.) na kojoj su, uz autoricu, sudjelovale i urednica Adriana Piteša te jedna od autorica Goranka Perc, održana je i u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore. Na početku ove inspirativne i vrlo emotivne večeri, glumica Jelena Miholjević pročitala je priču Irene Letice Čurčić ‘Ja nisam ono što mi se dogodilo’, jednu od brojnih intimnih ispovijesti koje sadrži ova zbirka.

‘Ovo je za mene jako važna knjiga u kojoj su žene odlučile ogoliti sebe i svoju intimu kako bi pomogle drugima. U knjigu je utkano mnogo teških emocija, a te priče nisu samo ispovijesti žena nego i članova njihovih obitelji’, kazala je Ivana Kalogjera koja, kao predsjednica udruge Nismo same, svakodnevno nesebično pomaže ženama oboljelima od raka.

Nakon što je za časopis Doktor u kući počela pisati dnevnik svoje bolesti Ivana je, kako kaže, shvatila da u smislu emocija, u njoj postoji još puno ‘neotvorenih ladica’, a pisanje je doživjela kao svojevrsnu psihološku terapiju. Pozitivno ju je iznenadilo kada su joj se nakon objava počele javljati žene koje su pročitale njezine priče i u njima prepoznale sebe.

‘Odlučila sam otvoriti oči i upozoriti na neke probleme u našem društvu. Liječenje teške bolesti sa sobom nosi puno elemenata o kojima ljudi ne razmišljaju’, kaže Ivana.

Nedugo zatim otvorila je i vlastitu web stranicu Nismo same koja danas broji više od 700 tisuća korisnika. To je ujedno i mjesto na kojemu se žene međusobno upoznaju, povezuju i dijele svoja iskustva te na taj način pomažu jedna drugoj.

Svoje iskustvo na promociji je podijelila i Goranka Perc, autorica priče ‘Zašto nemamo svi jednako pravo na život?’, ujedno i vrlo aktivna u udruzi Nismo same. Njezin suprug Tomislav iznio je vlastitu intimu u priči ‘Trudio sam se svojoj voljenoj biti podrška, no ne znam jesam li u tome uspio’, koja je također uvrštena u zbirku ‘Nismo same’.

Jelena Miholjević pročitala je i priču Sunčice Kunić ‘Nevjerojatna je čežnja za životom kada se čovjek nađe na rubu’, a Ivana Kalogjera naglasila je kako je ova knjiga posvećena ženama koje nisu više među nama, njihovoj borbi i velikoj hrabrosti.

‘Želim da ova knjiga slavi život i ponosna sam što su u knjizi i njihove priče. Borimo se da budemo tu i razbijamo stigme u javnosti, i činit ćemo to i dalje’, istaknula je Ivana Kalogjera.

Njezina udruga pokrenula je i projekt ‘Nisi sama – ideš s nama!’, uslugu kojom se, u suradnji s tvrtkom Radio Taxi Zagreb, ženama oboljelima od karcinoma osigurava besplatan prijevoz taksijem u zagrebačke bolnice. To je prva takva usluga pokrenuta u Hrvatskoj, a tijekom promocije Ivana je kazala kako je toga dana u projekt uključena 211. žena.

Udruga Nismo same organizira različite humanitarne akcije putem kojih se prikuplja novac kako bi se usluga prijevoza taksijem mogla osigurati za što više žena, a u novu crowdfunding kampanju uključio se i naš poznati modni dizajner Juraj Zigman. 

‘Bilo bi dobro da taj projekt financira vlada i da on bude dostupan svima’, uputila je na kraju svoj apel vladi Ivana Kalogjera.

Izdavačka kuća Profil odrekla se prihoda od prodaje knjige ‘Nismo same’ čime i ona daje svoj doprinos i podršku ovom projektu, tako da kupnjom svoga primjerka i čitatelji izravno pomažu rad udruge i hvalevrijedan projekt ‘Nisi sama – ideš s nama!’.

Renata Cisar


Nova crowdfunding kampanja Nisi sama – ideš s nama

Ivana Kalogjera: Intimne ispovijesti u knjizi Nismo same
Tagged: , , , , , , , , , , ,