Ivana Kalogjera: Intimne ispovijesti u knjizi Nismo same

Promocija knjige ‘Nismo same’, koju je priredila novinarka i predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera, održat će se u utorak, 3. prosinca, od 19.30 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore (Bogovićeva 7, Zagreb).

“‘Nismo same’ (Profil, 2019.) zbirka je intimnih ispovijesti žena oboljelih od raka, njihovih partnera, članova obitelji i prijatelja. Neke će vas od ovih priča rastužiti, neke će vas nasmijati, spoznaja da nekih od autorica više nema s nama mogla bi vas i rasplakati. No sve je to život. Sve su to životne okolnosti za koje svi mislimo kako se događaju nekim drugim ljudima i da se nikada neće dogoditi nama. Kada su mi prije nešto više od četiri godine liječnici rekli da bolujem od raka dojke, danima sam bjesomučno pretraživala internet u potrazi za pričama i savjetima osoba koje su preživjele dijagnozu maligne bolesti od koje se većini ljudi ledi krv u žilama. A onda sam te priče odlučila prikupiti sama“, ističe u svojem predgovoru novinarka Ivana Kalogjera, osnivačica udruge i portala Nismo same za informiranje i podršku ženama koje su se liječile ili se još liječe od raka.

Udruga je pokrenula i projekt Nisi sama – ideš s nama!, novu socijalnu uslugu kojoj je cilj osigurati ženama oboljelima od malignih bolesti koje se liječe u zagrebačkim bolnicama besplatan prijevoz taksijem. Paralelno sa Zakladom Solidarna razvija i specijalizirani volonterski program podrške ženama koje se liječe u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu i obitelj. Na portalu Nismo same Ivana je dosad objavila više od 150 inspirativnih priča u kojima se govori o iskustvu maligne bolesti.

Koliko je važna podrška zajednice, koje tabue još uvijek vežemo uz maligne bolesti te koliko je važno podijeliti svoja i pročitati tuđa iskustva – neke su od tema o kojima će urednica Adriana Piteša razgovarati s priređivačicom izdanja Ivanom Kalogjerom i Gorankom Perc, dopredsjednicom udruge Nismo same i jednom od autorica. Ulomke iz knjige čitat će glumica Jelena Miholjević.

Ivana Kalogjera dobitnica je Nagrade Vesna Andrijević Matovac za 2017. godinu, a riječ je o nagradi koja se dodjeljuje osobi koja je tijekom protekle godine svojim osobnim djelovanjem značajno pridonijela afirmaciji borbe protiv raka dojke u svojoj zajednici, afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti ili podizanju kvalitete života oboljelih.

I.N. / Nismo same


Ivana Kalogjera: Zbirka intimnih ispovijesti Nismo same
Tagged: , , , , , , , , , , ,