Ivo Pogorelić nakon četiri godine u Dubrovniku

U sklopu Vip programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara, proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić nastupio je u atriju Kneževa dvora s Komornim studijem Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mađarskog dirigenta Zoltána Kocsisa.
Ivo PogorelićIzveo je Chopinov Koncert za klavir i gudače br. 2 u f-molu. Na programu su bili još Divertimento za gudače Béle Bartóka i Serenada u C-duru za gudački orkestar Petra I. Čajkovskoga.

Daroviti umjetnik i pijanist vanserijskog umijeća ili ‘genije’ kako ga je nazvala slavna Martha Argerich, Ivo Pogorelić glazbu je počeo učiti sa sedam godina, a naobrazbu nastavio na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Nakon debija 1981. u newyorškom Carnegie Hallu bilježi trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta i nastupa s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima. Hvalospjeve kritičara prati i iznimno oduševljenje glazbenih entuzijasta diljem svijeta, pa izvedbe ovog umjetnika na nosačima zvuka bilježe najbolju prodaju među klasičnim glazbenicima uopće. U sezoni 2013./2014. održao je trijumfalne koncerte u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Litvi, Austriji, Švicarskoj, Japanu i Francuskoj, gdje je tisak odao priznanje njegovim izvedbama riječima: ‘Povratak kralja’.

Poznat kao veliki humanitarac, prvi je umjetnik kojemu je UNESCO 1987. dodijelio titulu ambasadora dobre volje. Posljednji put maestro Pogorelić na Igrama je nastupio 2011. godine što je nakon 26 godina pauze bio njegov veliki povratak praćen nevjerojatnim interesom publike. Takav je bio slučaj i s ovim koncertom za koji su ulaznice već danima bile rasprodane.

DLJI


Dubrovačka trilogija
Dubrovačka trilogija na Ljetnim igrama
Tagged: , , , , , , , , , , ,