Izabrana djela književnika Pavla Pavličića

Na promociji Izabranih djela književnika Pavla Pavličića u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt tražilo se mjesto više. Interes za prvim kolom koje se sastoji od pet izabranih djela ovog autora pokazuje kako se Pavličićeve knjige uvijek rado čitaju.pavao-pavlicic-izabrana-djelaIzdanje, koje u sebi sadrži zbirku pripovijedaka ‘Dobri duh Zagreba’, romane ‘Koraljna vrata’, ‘Kronika provincijskog kazališta’ i ‘Večernji akt’, te prošireno izdanje knjige memoarske proze ‘Dunav, obogaćeno je dodatnim autorovim zapisima koji na poseban način komentiraju svako od djela.

Glavni urednik Mozaika knjiga Zoran Maljković istaknuo je kako je riječ o autoru koji piše gotovo pet knjiga godišnje, pa je iz tog razloga bilo teško odlučiti se koji će naslovi ući u prvo kolo Izabranih djela. Sve je knjige pogovorom popratila književnica Julijana Matanović koja je naglasila kako smatra da taj opseg izdanih djela paradoksalno utječe na to da se o ovom književniku manje priča u znanstvenim krugovima.
‘Da je objavio manje naslova, književne bi povjesničare i kritičare više zanimao’, ističe profesorica Matanović.

‘Dobrom duhu Zagreba’ pridodan je autorov esej ‘Šest filmova s Tadićem’. Matanović je istaknula kako će ta uzbudljiva lektira na taj način biti još bliža učenicima, koji će moći usporediti dva različita medija, knjigu i film. Novo izdanje ‘Dunava’ sadrži i autorov tekst ‘Tlapnja uspomene’; zapis u kojem autor ispovijeda kako su nastajali njegovi memoarski tekstovi, pa tako i sam ‘Dunav.’ Novom izdanju ‘Večernjeg akta’ pridružena je Pavličićeva priča ‘Ugovor s Viragom’ koja je nagrađena godine 2014. prvom nagradom na natječaju Večernjeg lista, a s romanom dijeli temu odnosa istine i privida. Roman ‘Koraljna vrata’ je napisan 1989. godine, a u ovom izdanju je objavljeno i autorovo predavanje o dopjevima Gundulićeva epa, koje je autor te iste godine održao na znanstvenom skupu o Ivanu Gunduliću. Poseban naglasak dala je romanu ‘Kronika provincijskog kazališta’, koji se smatra najboljim Pavličićevim književnim
ostvarenjem.

Odabrane ulomke iz navedenih tekstova čitala je dramska umjetnica Anja Šovagović Despot. Pavao Pavličić se zahvalio svima koji su omogućili izdavanje prvog kola Izabranih djela i istaknuo kako je glavna misao njegova pisanja zanimanje za ono što se događa drugim ljudima. Uskoro stiže i novi roman ‘Hladna fronta’ za koji ne sumnjamo kako će pobuditi interes široke čitateljske publike ovog plodonosnog autora.

M. K.


pavao-pavlicic-izabrana-djela
Izabrana djela Pavla Pavličića u pet knjiga
Tagged: , , , , , , , , , , ,