Izdanja Školske knjige na Interliberu

Školska knjiga sudjeluje na sajmu knjiga Interliber u Zagrebu s velikim brojem noviteta, među kojima se ističu publicističke uspješnice koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta, kapitalna znanstvena i stručna izdanja hrvatskih autora, beletristički naslovi vodećih domaćih književnika i kvalitetne ilustrirane knjige i slikovnice za djecu.

Publicistika – Popularna izdanja

Nakon velikog uspjeha bestselera Zelena svjetla oskarovca Matthewa McConaugheyja, koji nije silazio s vrha domaćih i stranih top-ljestvica, u izdanju Školske knjige izlaze tri iznimno zanimljive autobiografske i memoarske knjiga slavnih osoba. 

S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka zapažena je memoarska knjiga koja vodi iza kulisa života Toma Feltona, na velikome ekranu i izvan njega, od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti. Obvezno je to štivo za sve obožavatelje serijala o Harryju Potteru.

Quincy Jones, svestrani glazbeni velikan, čija impresivna karijera traje više od 70 godina, u svojoj motivacijskoj knjizi 12 nota – o životu i kreativnosti sažima golemo životno i profesionalno iskustvo, progovara o tome kako tugu i bol pretvoriti u moć i daje mnoge dragocjene alate za uspješan i smislen život u kojemu kreativnost ima iznimno važnu ulogu. 

Drugoga velikoga glazbenika – pjevača, tekstopisca, pjesnika i osnivača legendarne rock-skupine Velvet Underground – upoznajemo kao iskusnog majstora borilačkih vještina. Vještina ravne crte – moj tai chi sveobuhvatna je zbirka tekstova Loua Reeda o tai chiju, drevnoj borilačkoj vještini koja mu je pomogla da probudi životnu energiju, uskladi duh i tijelo te promijeni svakodnevicu neurednog života rock-zvijezde.

Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta) Annette Giesecke najobuhvatnija je enciklopedija grčke i rimske mitologije i  nezaobilazan izvor znanja za sve čitatelje koje zanimaju mitovi, a pogotovo za one koji žele razumjeti mitološke aluzije prisutne u umjetničkom svijetu zapadnoeuropskog kruga.

U svjetskoj uspješnici Vodstvo Šest studija svjetske strategije ugledni američki znanstvenik, diplomat i visoki dužnosnik Henry Kissinger analizira živote šest izvanserijskih vođa zaslužnih za oblikovanje današnjega svjetskog poretka na osnovi njihovih karakterističnih strategija vodstva.

Provokativnu intelektualnu gozbu nudi Zora svega antropologa Davida Graebera i arheologa Davida Wengrowa, koja temeljito i radikalno preinačuje naše razumijevanje ljudske prošlosti i potiče nas da zamislimo nove oblike slobode i načine organiziranja društva. 

Richard Firth-Godbehere čitateljima Ljudske povijesti emocija otkriva ključnu i često podcijenjenu ulogu koju su emocije imale u različitim društvima tijekom povijesti — od drevne Grčke do Gambije, Japana, Osmanskog Carstva, Sjedinjenih Američkih Država i dalje.

Ugledni teorijski fizičar i istraživač nesvjesnog Leonard Mlodinow u svojoj vrhunskoj popularno-znanstvenoj uspješnici Subliminalno – kako vaš nesvjesni um upravlja vašim ponašanjem na iznimno zanimljiv, privlačan i duhovit način objašnjava što se krije u subliminalnom umu i razotkriva mnoge situacije u kojima pogrešno shvaćamo svoje odnose s obitelji, prijateljima i kolegama.

Među popularno-znanstvenim djelima ističe se i novi priručnik Znanost začina dr. Stuarta Farrimonda, nastavak svjetske uspješnice Znanost kuhanja, u kojem taj istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će potpuno promijeniti način na koji upotrebljavamo začine. 

U knjizi Ultraum, iznimno zanimljivoj uspješnici New York Timesa, prepunoj najnovijih znanstvenih spoznaja i praktičnih savjeta, dr. Mark Hyman odgovara na pitanje kako pobijediti depresiju, osloboditi se tjeskobe i izoštriti um.

Kad je riječ o popularnim naslovima hrvatskih autora, Školska knjiga objavljuje novo izdanje monografije Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava Ivice Buljana i Vlade Vurušića uz predgovor izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića. Tu su i nagrađivane Glazbene šetnje Zagrebom Nade Bezić, ovoga puta prevedene na engleski i njemački jezik, Musical Walks Through Zagreb i Musikalische Spaziergänge durch Zagreb, za zagrebačke turiste i strance.

Publicistika – Znanstvena i stručna izdanja 

U nizu reprezentativnih izdanja koja ostavljaju prepoznatljiv trag u hrvatskoj znanosti i kulturi, zapaženo mjesto zauzima nova knjiga hrvatskog egiptologa izv. prof. dr. sc. Mladena Tomorada. Kapitalno djelo Stari Egipat – Povijest i kultura prikazuje sve aspekte egipatske civilizacije – povijest, umjetnost, arhitekturu, jezik, književnost, magiju, religiju, ali i njezine posljedice na današnju kulturu, umjetnost, filmove i videoigre. Raskošno ilustrirana znanstvena monografija na 750 stranica, s više od 1000 najrecentnijih fotografija i povijesnih zemljovida, namijenjena je svim zaljubljenicima u staroegipatsku civilizaciju u Hrvatskoj i regiji.  

Bogato opremljena enciklopedija Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine Hrvoja Barberića pruža osnovni uvid u uzroke, tijek i posljedice najvažnijih ratova i ostalih oblika kolektivnog nasilja koji su se dogodili između 1945. i 2022. godine.

Cijenjeni teorijski fizičar prof. dr. sc. Ivica Picek u svojoj knjizi Iza granica vidljivogTragovima velikih fizikalnih otkrića približava čitateljima teške koncepte moderne fizike jednostavnim jezikom, putem dijaloga sa zamišljenom Sofijom, koja će u procesu razumijevanja fizike poprimiti ulogu kakvu je Sofija Josteina Gaardera imala za razumijevanje povijesti filozofije.

Vrijedna su znanstvena djela hrvatskih autora Velika geografija Hrvatske – knjiga 2. – Fizička geografija Hrvatske (skupina autora), Flora Dalmatinske zagore Borisa Karina i Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – Dokumenti (uredila akademkinja Nella Lonza).

U hvaljenoj knjizi Wagnerizam – umjetnost i politika u sjeni glazbe Alex Ross, ugledni glazbeni kritičar časopisa New Yorker te autor svjetske uspješnice Ostalo je buka i zbirke eseja Slušaj ovo, raspetljava golemu konfuziju koja nastaje kada se pokuša shvatiti što znači biti wagnerijanac.

Fizika i filozofija – revolucija u modernoj znanosti, temeljno djelo Wernera Heisenberga, briljantnog znanstvenika i jednoga od najvažnijih mislilaca 20. stoljeća, sažeta je i pristupačna pripovijest o revoluciji u modernoj fizici u kojoj je autor, dobitnik Nobelove nagrade, imao iznimno važnu ulogu. 

Beletristika 

Nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, Zagorkini romani Kći Lotršćaka i Grička vještica ponovno su među nama, i to u sjajnoj novoj opremi mlade dizajnerice Tesse Bachrach Krištofić. Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansi koja cijelo stoljeće svojim pitkim prozama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu, u kojem ih željno iščekuju generacije novih obožavatelja odraslih na prozama Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena. 

Novi autobiografski roman Narukvica Ivana Aralice zasijeca u gotovo sve važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća. Četrdeseti je to naslov objavljen u dugovječnoj biblioteci Djela Ivana Aralice potaknutoj u Školskoj knjizi 2010. godine. U tome najopsežnijemu, monumentalnom izboru iz piščeva opusa, svaki je svezak obogaćen predgovorom ili pogovorom vodećih kroatista koji Araličinu djelu prilaze iz perspektive znanosti o književnosti koja isključuje dnevnopolitičko tumačenje njegova djela. 

Žanrovski hibridna knjiga Gora oko dvora u izdanju Školske knjige svojevrsni je nastavak djela Za svojim pjesmama i Dva ili tri ljeta, dvije ili tri zime jednoga od najvećih hrvatskih suvremenih pjesnika. U toj memoarskoj prozi s lirskim elementima Petar Gudelj opsesivno traga za kućom u šumi podno Medvednice, za grobnim mjestom ispred crkve u Podosoju, za priznanjem unutar kanona hrvatske književnosti… Od prvih do posljednjih redaka, neovisno o temama, poetski naboj Gudeljevih stihova i zapisa ne gubi uvjerljivost i snagu.

S. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,