Izložba Zagrebački velesajam 1956.-1961.

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 21. svibnja, u 19 sati otvara izložbu ‘Zagrebački velesajam 1956.-1961.’ autorice Lane Lovrenčić (Institut za povijest umjetnosti) i Sonje Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja). 

Izložba daje smjernice za proučavanje društvenog, privrednog, (geo)političkog i prostornog doprinosa Zagrebačkog velesajma razvoju jednog socijalističkog grada, a time i (socijalističkog) svijeta. Zagrebački velesajam locus je snažnog odraza globalnih dinamika koje su se na njemu ogledale u vrijeme zaoštravanja politika Hladnog rata, kao rezultata podjele svijeta nakon 2. svjetskog rata na dva ideološka pola, kapitalistički i socijalistički. S druge strane, Zagrebački velesajam povezivao je te polove kroz sveprisutni konzumerizam i nadmetanje u tehnološkom napretku, što je podrazumijevalo i omogućavalo ekstrakciju prirodnih resursa u dotada neviđenim razmjerima. Ova izložba, prva u nizu izložbi koje ćemo posvetiti Zagrebačkom velesajmu, bavi se razdobljem od njegove inauguracije na desnoj obali Save do 1961. godine, koja donosi formaliziranje Pokreta nesvrstanih, privrednu stagnaciju, dok se u lokalnom kontekstu formiraju obrisi Novog južnog Zagreba. (Lana Lovrenčić i Sonja Leboš)

Izložba je organizirana u okviru UIII projekata ‘Geometrije (od)rasta’ i ‘Prostori Novog Zagreba 1: Zagrebački velesajam’. Izložba je besplatna, a može se posjetiti do 6. lipnja 2024. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb).

L.M. / Foto: CeKaTe promo


Tematski sajmovi objedinjeni na Zagrebačkom velesajmu


Tagged: , , , , , , ,