Između: Psihološki roman o problemu suicida

Potresni roman ‘Između’ spisateljice Magdalene Mrčela pokušava spašavati živote otvorenim oslikavanjem problematike mentalnog zdravlja i suicida.

Transcendentalno-psihološki roman ‘Između’ mlade splitske spisateljice, brojni čitatelji i kritičari s pravom ističu kao knjigu kojoj na domaćoj sceni nema slične. Autorica i urednica romana Rosie Kugli često opisuju naslov i mjesto radnje knjige kao „svijet o kojem ne znamo ništa, uz tinjajući nadu da postoji nešto“.

Ovaj potresni roman tematizira priče triju stvarnih likova koji su svoj ovozemaljski život završili suicidom. Autorica je kroz razgovor s njihovim bližnjima došla do spoznaja o teškoj borbi osoba koje se muče s depresijom, ali i o mučnim pričama onih ljudi kod kojih ni najbliža okolina nije prepoznala znakove opasnosti. Knjiga je ujedno posveta i obećanje autoričinu bliskom prijatelju koji je zbog suicida izgubio brata, a svojom je pričom htio pomoći u podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i prevencije suicida.

Biblioteka ‘Knjige koje mijenjaju svijet’ unutar Umjetničke organizacije Kugli&Kugli jedinstven je pothvat predvođen ovom knjigom koja je već spasila četiri mlada života. Naime, četvero čitatelja javilo se autorici i urednici i naglasilo da im je knjiga pomogla u odluci da ostanu na ovom svijetu i bore se za bolje sutra. Roman ‘Između’ doživio je čak tri izdanja, Ministarstvo kulture otkupilo ga je za narodne knjižnice, studenti prof. Jelene Alfirević Franić pri Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru po njemu su snimili kratki film, ušao je u finale nagrade ‘Anto Gardaš’, ali i u mnoge knjižnice i škole koje ga koriste kao izborni lektirni naslov i pomoćnu literaturu u osvjetljivanju problema mentalnog zdravlja.

Magdalena Mrčela

Magdalena Mrčela

Važnost ove knjige posebno se ističe prigodom Svjetskog dana prevencije suicida koji se obilježava 9. rujna. Iako je duboko potresna, knjiga jednostavnim i znalački izbrušenim stilom nudi živopisnu sliku svijeta iza ovozemaljskog života. Ne docira i ne osuđuje nego pokušava dati još jednu priliku za glas onima koji su otišli prije nego što su njihovi voljeni uspjeli čuti razloge odlaska. Mnogi čitatelji ističu katarzičan karakter romana ‘Između’, a rijetki su oni koji uspiju dovršiti čitanje bez suza.

Glavni ciljevi ovoga djela, osvjetljivanje problema stigmatizacije mentalnoga zdravlja i otvoreno razgovor o prevenciji suicida u Hrvatskoj, i dalje nastavljaju živjeti i širiti svoju publiku, a time i ulaziti među one kojima je ljekovita moć knjige najpotrebnija.

P.R. / Foto: Mia Milković


Rosie Kugli: Izgubljena generacija


Tagged: , , , , , , ,