Rosie Kugli: Izgubljena generacija

Spisateljica Rosie Kugli objavila je novi roman ‘Izgubljena generacija’, u danima kada se s tugom prisjećamo zagrebačkog potresa, koji oslikava to jutro i tu potresnu godinu, a posvećen je generaciji 2019/2020. i tragično stradaloj Anamariji Carević. 

Prije tri godine, 22. ožujka 2020. godine, u 6 sati i 24 minute, vrijeme razornog zagrebačkog potresa upisat će se u mračne retke naše povijesti. Isto to vrijeme kada su zagrljaj, utjeha i zajedništvo bili najpotrebniji ostat će zapamćeno kao vrijeme panike, anksioznosti i kalkulacija zbog pandemije korona virusa. Junacima potresnog romana ‘Izgubljena generacija’ – Lari, Miji i Luki, tlo zbilja izmiče pod nogama. I doslovno i metaforički.

Ova je knjiga svjedok vremena koje bismo rado zaboravili. Mi koji smo preživjeli i zakrpali materijalne i duhovne pukotine. Ali zbog sjećanja na one koji nisu bili naše sreće – koji su na kocku stavili svoj mir, zdravlje, a neki, nažalost, i živote – moramo pisati. Nagrađivana autorica Rosie Kugli maestralno analizira međuljudske odnose u kriznim vremenima, odbija zatvarati oči pred nasiljem koje se događa iza nečijih zaključanih vrata, daje perspektivu i riječ utjehe onima kojima su najteže pale dvije godine života(renja) – mladima. U čast „izgubljenoj generaciji“ koja se nastavila boriti za pronalazak svoga puta i mjesta pod suncem.

S obzirom na autoričin marljiv rad na tabuiziranim temama (maloljetnička delinkvencija, trudnoća, zloupotreba opijata, depresija) i zalaganje za teme koje zanimaju i muče mlade, njezino će djelo ‘Izgubljena generacija’ (Umjetnička organizacija Kugli@Kugli, 2023) biti sjajan i čvrst zavoj za neke neminovne rane koje trenutačno nastaju među mladima. Posebno za zacjeljivanje rana grada Zagreba kroz brigu o mladima i pričanje još jedne priče koja im govori koliko su važni i djeluje kao svijetli putokaz u odgovornu nošenju sa svim životnim nedaćama koje su zadesile njihovu generaciju.

Foto: promo


Rosie Kugli: Knjiga o čuvenoj knjižari


Tagged: , , , , , ,