Rosie Kugli: Knjiga o čuvenoj knjižari

Anita Vukušić Crevar, idejna začetnica društveno kulturnog događanja Inspiracije, odlučila je predstaviti novu knjigu Rosie Kugli ‘Tragovi u vremenu’, koja tematizira povijest i kulturnu baštinu Zagreba s posebnim naglaskom na kultnu knjižaru Kugli.Promocija je održana prostoru Gliptoteke HAZU, a nezaobilazan doprinos svečanosti knjige dali su književni kritičar Velimir Visković i dramska umjetnica Helena Kalinić. Svojim glazbenim darom pjevač Adam Končić oduševio je goste iz zagrebačkog kulturnog i društvenog života; Ivu Josipovića, Dragu Diklića, Irenu Škorić, Davora Miličića…

Knjižara Kugli u Ilici 30 bila je sinonim za kulturna događanja krajem XIX. i u tijeku cijelog XX. stoljeća, a okupljala je pisce, nakladnike i novinare te utabala put nakladničkoj kući ‘Mladost’, jednoj od najznačajnijih nakladničkih kuća u bivšoj Jugoslaviji.

Priču o mukotrpnom povijesnom usponu mjesta koje je služilo kao kulturni ‘dnevni boravak’ i oplemenilo zagrebački umjetnički život, ispričala je književnica Rosie Kugli u svojoj novoj knjizi ‘Tragovi u vremenu’. Knjiga tematizira dvije isprepletene povijesti – povijest knjižarske obitelji Kugli i povijest razvoja čitateljske publike. Povijest obitelji promatra se od mladosti Stjepana Kuglija, isprva knjižarskog pomoćnika bečkih knjižara Manza i Lechnera, a kasnije genijalna uma iza ideje najvrjednije knjižare na ovim prostorima. Pratimo njegov dolazak u Zagreb i dirljivu ljubavnu priču sa suprugom Josipom koja ga je podržavala do kraja života, a nakon njegove smrti usmjerila i sinove u nastavak očeva posla.

Tematika je osobito zanimljiva u godini koju je Ministarstvo kulture proglasilo godinom čitanja, a književni aspekt prati i razvoj Zagreba, osvrt na njegova zlatna, ali i teška vremena – poput stabilizacije knjižarstva nakon velikog potresa. Zbog toga se roman može čitati i u alegorijskom ključu uz diskretnu poruku da bez književnosti nema kulture. Kultno mjesto nekadašnjih književnih susreta, razgovora i kupnje vrijednih knjiga danas je popularna trgovina s odjećom, ali akademik Pavao Pavličić u predgovoru knjige s pravom ističe da još uvijek postoje oni koji za Ilicu 30 govore ‘kod Kuglija’. Urednik izdanja je Marijan Boršić.

R. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,