Iznenađenja s nagradama na 64. Pulskom filmskom festivalu

64. Pulski filmski festival najavljivan je kao najbogatiji do sada (170 filmova), no usudila bih se složiti s publikom i profesionalcima, da je bio prenatrpan, što je dovodilo do preklapanja programa namijenjenog profesionalcima (istovremeno predavanje, okrugli stol, predstavljanje knjiga i filmske projekcije za novinare).Također je iznenadio raspored filmova (primjerice dva filma Anđela Jurkasa u istoj večeri, ali kronološki obrnutim redom) ili ne stavljanje filma Dejana Aćimovića ‘Anka’ u Arenu, čime je bio isključen iz natjecanja za nagradu publike. Veliki broj filmova već je bilo moguće pogledati u redovnoj kino distribuciji, što znači da je tradicionalni Filmski festival u Puli prestao biti mjerilo prikazivanja. Uz to, kvaliteta premijernih filmova prilično je niska, pa su neki vrlo poznati i uspješni redatelji pokazali svoja prilično loša ostvarenja (Milić ‘Mrtve ribe’, Tomić ‘Lavina’, Schmidt ‘Agape’ i oba Jurkasova filma).

Peteročlani Ocjenjivački sud s redateljem Zrinkom Ogrestom izazvao je prilično iznenađenje dodjelom Velike zlatne Arene ‘Kratkom izletu’ redatelja Igora Bezinovića prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana. Obrazloženje završava rečenicom:’Vrsna križanja fikcije i dokumentarizma, nadogradnje konkretnoga apstraktnim, a realnog nadrealnim’.

Priča o grupi mladih ljudi koji nakon noćne zabave (vjerojatno na Motovunskom filmskom festivalu) koji potaknuti Rokom (Mladen Vujčić) lutaju unutrašnjošću Istre tražeći freske u mjestu nazvanom Gradina (kojih ima doista puno). Sunce prži, oni tabanaju putevima i livadama i polako jedan po jedan nestaju – usprkos izvrsno dočaranoj atmosferi i bliskosti duha romana, film je prilično dosadan i monoton, pa daje dojam praznog hoda (iako traje samo 75 minuta). Zanimljivo da je publika u Areni ovaj film najlošije ocijenila (3.25), dok je najvišom ocjenom ocijenila film Igora Šeregija ‘ZG80’ (4.32, Zlatna vrata Pule).

Zlatnu Arenu za režiju dobila je Hana Jušić za svoj, već nagrađivani i kod publike dobro prihvaćeni, film ‘Ne gledaj mi u pijat’, Mia Petričević nagrađena je za najbolju glavnu žensku ulogu, a Arijana Čulina za najbolju sporednu žensku ulogu u istom filmu, dok je za kostime u spomenutom filmu nagrađena Katarina Pilić. Drugi veliki favorit PFF , ‘Ustav Republike Hrvatske’ odnio je obje Zlatne Arene za muške uloge: Nebojša Glogovac za glavnu i Dejan Aćimović za sporednu. Zlatna Arena za scenarij otišla je u ruke scenarista filma ‘Ustav Republike Hrvatske’ Anti Tomiću i Rajku Grliću (redatelj), a Zlatnom Arenom za kameru nagrađen je za isti film Branko Linta.

Za četvrti film posvećen liku Koka (serijal prema romanima Ivana Kušana) ‘Uzbuna na Zelenom vrhu’, usprkos manama, možemo primijetiti da je životniji (i živahniji) od prethodnih, čime je mlada redateljica Čejen Černić zaslužila Nagradu Breza kao najbolji debitant.

Da je Pula na neki način u znaku mladih filmskih autorica podsjeća i Nagrada hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan redateljici Hani Jušić za njezin film ‘Ne gledaj mi u pijat’ s prosječnom ocjenom 4.66.

Olga Vujović


Tagged: , , , , , , , , ,